VUB / PhotoNews

| Alcohol en water afwisselen, is niet per se minder schadelijk voor de lever.

'Zebradrinken' niet minder schadelijk voor lever

© Belga
10/01/2025

Het nieuwe jaar is begonnen en dat is hét moment om stil te staan bij goede voornemens zoals minder alcohol drinken. Sommigen doen dat via collectieve acties zoals Dry January of Tournée Minerale, anderen surfen mee op de trend van het "zebradrinken", waarbij een glas alcohol wordt afgewisseld met een non-alcoholisch drankje. Volgens Frieda Matthys, emeritus professor psychiatrie en medische psychologie aan het UZ Brussel, is die aanpak niet noodzakelijk minder schadelijk voor de lever.

De eindejaarsperiode is afgesloten en het nieuwe jaar is afgetrapt. Zoals steeds hebben mensen tal van goede voornemens om zichzelf en hun leven te verbeteren. In België, waar alcoholconsumptie sterk ingeburgerd is, nemen veel mensen zich traditioneel voor om te stoppen of te minderen met drinken.

Campagnes zoals Dry January of Tournée Minerale zijn daar uitgelezen voorbeelden van. Naast deze collectieve pogingen om het drankgebruik te beperken of voor een kortstondige periode op te geven, surfen ook steeds meer Belgen mee op de trend van het "zebradrinken", waarbij een glas alcohol steeds wordt opgevolgd door een glas water of een non-alcoholisch drankje.

"Elk initiatief om alcoholgebruik te verminderen, valt toe te juichen", aldus professor Matthys. "En meestal zorgt zebradrinken voor minder alcoholgebruik. Als je je verbruik halveert, dan heeft dat duidelijk aantoonbare positieve gezondheidseffecten."

"Het is evenwel een misverstand dat zebradrinken de lever minder belast of dat je er minder dronken van wordt. Onze lever moet nog steeds evenveel alcohol verwerken. Het enige positieve effect is dat je meer vocht binnenkrijgt."

'Vermeld het aantal eenheden op elke consumptie'

Dat heeft volgens Matthys vooral te maken met de "alcoholeenheden" die aanwezig zijn in een glas alcohol, of dat nu bier, wijn of sterke drank is. "Één alcoholeenheid is tien gram ethanol. Onze lever kan amper één alcoholeenheid per anderhalf uur afbreken."

Wie dus een tiental glazen alcohol meteen na elkaar drinkt, heeft evenveel alcoholeenheden binnen als iemand die tien glazen alcohol drinkt met telkens een glas water tussen. Matthys pleit dan ook voor een dringende vermelding van het aantal alcoholeenheden op blikjes of glazen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni