22/03

Hoofdrolspelers van de aanslagen

Dit waren de hoofdrolspelers van de aanslagen in Brussel. Wie zijn ze en wat deden ze op 22 maart 2016? Lees ook het artikel met de reconstructie van de gebeurtenissen op 22 maart 2016 en de terreurtijdslijn.

BROERS EL BAKRAOUI

Ibrahim blies zichzelf op in Brussels Airpot. Zijn broer Khalid is de kamikaze van de metro. De broers hadden een verleden van zware criminaliteit voor ze in aanraking kwamen met terrorisme. In 2010 verwondde Ibrahim een agent met een kalashnikov.

NAJIM LAACHRAOUI

Studeerde elektromechanica. Trok in 2013 naar Syrië, waar hij onder meer Franse en Spaanse gevangen bewaakte. Maakte bommen voor de aanslagen in Parijs en Brussel. Blies zichzelf op in de luchthaven.

MOHAMED ABRINI

De ‘man met het hoedje’ van Brussels Airport. Hij bracht zijn springlading niet tot ontploffing en vluchtte te voet weg. Werd twee dagen voor de aanslagen in Parijs gezien met Salah Abdeslam.

OSAMA KRAYEM

Eerder bekend onder zijn schuilnaam Naïm El Hamed. Zweedse Syriëstrijder. Hij kocht de sporttassen voor de bommen van Zaventem en is samen met Khalid El Bakraoui gezien in metrostation Petillon, maar keerde op zijn stappen terug.

BROERS ABDESLAM

Salah en Brahim waren betrokken bij de aanslagen in Parijs. Brahim maaide cafégangers neer voor hij zichzelf opblies. Salah dumpte zijn bomgordel en keerde terug naar Brussel, waar hij maanden onder de radar bleef. Wacht nu op zijn proces in Frankrijk.

ABDELHAMID ABAAOUD

In Brussel opgegroeide Syriëstrijder die geldt als een sleutelfiguur van de Belgisch-Franse cel van IS. Hij was betrokken bij de aanslagen in Parijs en de terreurcel in Verviers, en kende de daders van de schietpartij in het Joods Museum en de mislukte aanval op een Thalys. Gedood tijdens een politieraid enkele dagen na de aanslagen in Parijs.

Een jaar later

Op 22 maart liggen de aanslagen op de luchthaven en in metrostation Maalbeek een jaar achter ons. Hoe is de stad ondertussen veranderd? Wat maken de nabestaanden door? En wat zijn de sleutels om uit de huidige crisis te raken? Het zijn maar enkele vragen waarop we in ons dossier "Een jaar later" een antwoord proberen te geven.  Lees hier het volledige overzicht van hoe BRUZZ de aanslagen herdenkt.  

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?