Dubbel feest voor À Fonds: tienjarig bestaan én nieuw initiatief

TP
© BRUZZ
15/05/2024

À Fonds, een fonds dat tien jaar geleden werd opgericht om jongerenprojecten te steunen, breidt haar subsidiepolitiek uit. Dat zegt medewerker Laure Robenek tegen BRUZZ.

Bij À Fonds kunnen jongeren tussen de 12 en 26 jaar projectsteun aanvragen. In de afgelopen 10 jaar steunde het fonds al meer dan 200 projecten. Laure Robenek, ondersteuner bij À Fonds, geeft wat meer uitleg over de werking aan BRUZZ. “Wie met een leuk idee zit, kan bij ons een bepaald bedrag aanvragen. Dat bedrag loopt maximum tot 3.000 euro per project.”

De projecten die À Fonds steunt, kunnen heel uiteenlopend zijn. Van jeugdwerkingen die geld zoeken tot culturele en educatieve projecten, en kunstprojecten.

"We willen aan startende vzw’s en jongerencollectieven ook de kans geven om een subsidie aan te vragen"

Laure Robenek

Ondersteuner À Fonds

En de investeringen lonen, zegt Robenek, want verschillende projecten die hulp vroegen in het verleden bestaan vandaag nog steeds. “CAPITAL is zo een voorbeeld”, vertelt Robenek. Die vzw werd in 2020 opgericht door Hassan Al Hilou en “helpt jongeren in de zoektocht naar zichzelf en een job door hun talenten mee te ontwikkelen.”

À Fonds+

Binnenkort start À Fonds met een nieuw concept: namelijk À Fonds+. Daar kan een bedrag van 5.000 euro aangevraagd worden. “Dat is eigenlijk het logische vervolg op À Fonds”, aldus Robenek. “Want we willen nu ook aan startende vzw’s en jongerencollectieven de kans geven om een subsidie aan te vragen.”

Aan die steun zijn wel andere voorwaarden verbonden dan aan het originele concept. Zo koos het fonds voor een oudere doelgroep. “De subsidie kan aangevraagd worden van 16 tot 30 jaar. De focus ligt ook op groepen, vanaf 2 personen, in plaats van individuele initiatieven”, luidt het. “Zij kunnen dan op eigen kracht een duurzaam project organiseren voor Brussel.”

Feest

Het fonds laat hun tienjarig bestaan niet zomaar aan zich voorbijgaan: vanaf 18 uur woensdagavond is iedereen welkom in Le Lac, waar À Fonds een expo houdt van een aantal van hun projecten. “Er volgt ook nog een panelgesprek met onder meer Hassan Al Hilou en staatssecretaris Ans Persoons (Vooruit)”, legt Robenek uit.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni