Studenten houden betoog op Difference Day: 'Wilde mijn gedacht zeggen over zaak-Sanda Dia'

TP
© BRUZZ
06/05/2024

Vrijdag 3 mei werd in Bozar de tiende editie van Difference Day gehouden, een evenement georganiseerd door de VUB en de ULB dat persvrijheid en vrije meningsuiting in de kijker zet. Een tiental Brusselse studenten betraden het podium om hun pijnpunten rond het thema bloot te leggen.

“Difference Day is een dag waarop je uw gedacht mag zeggen, daar had ik echt zin in", zegt Nawras Jebara, studente journalistiek en vijfde op de Oost-Vlaamse lijst van PVDA voor het Vlaams parlement.

Jebara hield een uiteenzetting over de zaak-Sanda Dia, de 20-jarige student die om het leven kwam tijdens een studentendoop. "Justitie heeft racisme genormaliseerd”, zegt ze. "Ik wilde er eerst vorig jaar over speechen, maar koos ervoor om het dit jaar te doen, want zo’n zaak mag nooit vergeten worden."

“Het was heel interessant", vertelt Floor Vanderhoeven, studente politieke wetenschappen, die vrijdag ook een betoog hield. Zij sprak over 'de kracht van woorden'. "Tegenwoordig is er een overvloed aan woorden, nieuws, meningen en discussies. Ik stelde in mijn speech voor om minder woorden te gebruiken om ze zo net meer kracht te geven en een verschil te maken."

Dat slaat volgens haar ook op politiek vlak: "Het is moeilijk om in de overvloed aan informatie en meningen die we krijgen te zoeken wat je eigen mening is en waar je voor wilt staan."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni