20240212 Benjamin Dalle

| Bevoegd Vlaams minister Benjamin Dalle (CD&V) en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) gaan samen inzetten op de bestrijding van kansarmoede in Sint-Jans-Molenbeek.

VGC en minister Dalle willen samen inzetten op bestrijden kansarmoede in Brussel

© Belga
04/03/2024

Vlaams minister bevoegd voor Brussel Benjamin Dalle (CD&V) en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) gaan samen inzetten op de bestrijding van kansarmoede in Sint-Jans-Molenbeek. Dalle staat garant voor een investering van 249.999 euro voor vzw De Molenketjes in het kader van het project 'Kansrijk opgroeien in Molenbeek'.

Met het project willen de initiatiefnemers kinderarmoede in Brussel tegengaan. "De eerste duizend dagen zijn ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Kinderarmoede vroeg, structureel en nabij bestrijden is cruciaal," aldus Dalle en VGC-collegevoorzitter Elke Van den Brandt (Groen) in een gezamenlijk persbericht.

De investering van een kwart miljoen euro in vzw De Molenketjes is afkomstig uit Vlaanderen, de executieve van de Vlaamse gemeenschap in Brussel is verantwoordelijk voor de operationale uitwerking van het project 'Kansrijk opgroeien in Molenbeek'.

Het project richt zich voornamelijk op perinatale zorg, of de zorg in de periode rond de geboorte van een kind. Bedoeling is om kwetsbare gezinnen met een kind van maximaal drie jaar oud bij te staan in de opvoeding.

Gezinsondersteuning

Vzw De Molenketjes, ook gekend van de Nederlandstalige naschoolse opvang in de gemeente, neemt de organisatie voor haar rekening. De bedoeling is dat het project uitmondt in een versterking van de gezinsondersteuning in de gemeente. "Dit initiatief focust zich op ondersteuning aan gezinnen die het moeilijk hebben, zodat ze zelf opnieuw meer regie over hun leven krijgen," aldus Dalle en Van den Brandt.

Er moet onder meer een betere organisatie van de opvoedingsondersteuning verwezenlijkt worden, net als een optimale toegang tot de gezondheidszorg. Kansarme gezinnen met jonge kinderen moeten daarbovenop een betere toegang verkrijgen tot degelijke huisvesting, idem dito in het geval van kinderopvang en crèches.

"We willen de cirkels van kansarmoede preventief doorbreken. Dat moet je doen door gezinnen in maatschappelijk kwetsbare situaties al vroeg te ondersteunen," concludeert minister Dalle.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni