Belga

Cipiersvakbonden en Van Tigchelt zoeken uitweg uit sociaal conflict

© Belga
04/04/2024

De cipiersvakbonden zitten donderdagmiddag opnieuw samen met het kabinet van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD). Beide partijen zoeken een uitweg uit het sociaal conflict dat bezig is in de gevangenissen.

Er wordt sinds maandagavond voor onbepaalde duur gestaakt in de Belgische gevangenissen. De vakbonden kaarten al jaren de overbevolking en het personeelstekort aan.

De dagenlange foltering van een gedetineerde in het arresthuis van Antwerpen drie weken geleden zetten het conflict nog eens op scherp. Het overleg donderdag zou tot 17.00 uur duren.

Er is ook contact met het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) over de plaatsing van geïnterneerden in forensische psychiatrisch centra (FPC).

Bij aanvang toonden de vakbonden zich constructief, maar lagen de verwachtingen niet erg hoog. "We hopen op stappen vooruit, al weten we dat op korte termijn er geen oplossing komt voor alle problemen", aldus Frank Conings, secretaris voor ACV Openbare Diensten.

Of er aan de staking een einde komt is niet duidelijk. "Dat zal het gesprek moeten uitwijzen".

De vakbonden willen onder meer dat er een einde komt aan de grondslapers in de gevangenissen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , brusselse gevangenissen , staking gevangenis , staking gevangenissen , paul van tigchelt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni