Voor het Brusselse hof van beroep is maandag het proces van start gegaan tegen voormalig pater Luk Delft. De man wordt onder meer verdacht van de verkrachting en aanranding van twee jongens op een internaat in Sint-Pieters-Woluwe en moet zich ook verantwoorden voor de verkrachting van een minderjarige in de Centraal Afrikaanse Republiek, waar hij voor de katholieke hulporganisatie Caritas aan de slag was. De pater riskeert 30 maanden cel met uitstel.

©
Regie der Gebouwen
| Het Justitiepaleis.
Ex-pater Luk Delft riskeert dertig maanden cel voor seksueel misbruik van minderjarigen
De hele zaak kwam in 2019 aan het licht na een reportage van de Amerikaanse nieuwszender CNN. Daaruit bleek dat pater Luk Delft na zijn veroordeling in 2012 voor het seksueel misbruik van twee jongens in een internaat in Sint-Denijs-Westrem naar de Centraal Afrikaanse Republiek was getrokken in dienst van Caritas.
De ex-geestelijke zou in dat land een jongen hebben misbruikt, maar het Brusselse parket-generaal vordert daarvoor een vrijspraak.
“Er zijn ernstige aanwijzingen van seksueel misbruik van een minderjarige jongen”, aldus substituut-procureur-generaal Laurens Dumont. “Het slachtoffer verklaart dat de feiten in januari 2016 plaatsvonden, maar uit het dossier blijkt dat de beklaagde er in november 2015 was vertrokken. Om juridisch-technische redenen vorder ik dan ook een vrijspraak.”
De openbaar aanklager tilt wel zwaar aan het feit dat Delft het verbod om nog met minderjarigen te werken, dat hij bij zijn veroordeling in 2012 voor het seksueel misbruik in Sint-Denijs-Westrem had opgelopen, aan zijn laars had gelapt.
Vluchtelingenkamp
“Hij aanvaardde na zijn veroordeling een job in de Centraal Afrikaanse Republiek, zowat het armste land van Afrika”, aldus Dumont. “Hij verklaarde aan zijn justitie-assistent dat het uitsluitend om administratief coördinerende taken ging, maar hij trok naar een vluchtelingenkamp met 26.000 inwoners en veel kansarme kinderen."
"Hij werd er na 2,5 jaar overgeplaatst naar een klooster, waar twee scholen en een internaat aan verbonden waren, met in totaal 2.500 kinderen. Hij werkte er zonder enig toezicht en nam ook religieuze taken op zich. Uit foto’s blijkt duidelijk dat hij contact had met minderjarigen. Hij heeft wetens en willens een situatie gehandhaafd die hem in een gezags- en vertrouwensrelatie met minderjarigen plaatste."
De gewezen pater wordt ook verdacht van het bezit van beelden van kindermisbruik en van de verkrachting en aanranding van twee jongens in een internaat in Sint-Pieters-Woluwe, waar hij in 2009 werd ontslagen.
Uit het dossier blijkt ook dat Delft na het misbruik in Sint-Denijs-Westrem op bezinning was gestuurd naar Westvleteren. Het gerecht werd toen niet op de hoogte gesteld van de feiten.
Aangifte na reportage
“De beklaagde kwam terecht in de school in Sint-Pieters-Woluwe, waar hij na een tijdje rechtstreeks in contact kwam met minderjarigen”, klonk het bij de openbaar aanklager. “Maar hij werd er in 2009 weggestuurd na de ontdekking van beelden van seksueel kindermisbruik. Pas in 2019, naar aanleiding van de CNN-reportage, werd er door de paters-Salesianen daarvan aangifte gedaan.”
Het onderzoek bracht toen ook het seksueel misbruik van twee jongens op het internaat aan het licht. De ene zou meermaals zijn verkracht, de andere aangerand.
Delft ontkent het misbruik, maar het openbaar ministerie twijfelt niet aan de schuld van de gewezen pater. "Beide verklaringen zijn geloofwaardig", klonk het. “Die jongens hebben dat jarenlang geheim gehouden en zijn nog steeds aangedaan door de feiten. Ze hebben geen enkele reden om een valse verklaring af te leggen."
30 maanden cel
De openbaar aanklager eist daarom een bijkomende straf van 20 maanden met probatie-uitstel voor het seksueel misbruik op het internaat in Sint-Pieters-Woluwe. “De straf van 18 maanden met uitstel onder voorwaarden die werd opgelegd voor het misbruik in Sint-Denijs-Westrem is onvoldoende”, klonk het. Daarnaast vordert het parket-generaal ook 10 maanden cel voor het bezit van kinderporno.
De advocaat van Luk Delft pleitte voor een vrijspraak over zowat de hele lijn. Enkel het bezit van beelden van seksueel kindermisbruik wordt niet ontkend. Delfts raadsman sloot zich aan bij het parket-generaal, dat een vrijspraak vorderde voor de verkrachting van een minderjarige in Afrika.
Het seksueel misbruik van de twee jongens in het internaat in Sint-Pieters-Woluwe wordt dan weer ten stelligste ontkend door de verdediging. "Er werden nooit tegenstrijdigheden aangetroffen in de verklaringen van mijn cliënt”, klonk het. “Het hele dossier vertrok niet vanuit een vermoeden van onschuld, maar een vermoeden van schuld. Het dossier werd opgebouwd à charge en niet zozeer à décharge."
Details
De verdediging trok ook de verklaringen van de twee jongeren die destijds in Sint-Pieters-Woluwe zouden zijn verkracht en aangerand, in twijfel. “Bepaalde details kloppen niet en dan rijst de vraag of het overige wel overeenstemt met de werkelijkheid."
Luk Delft nam zelf ook nog het woord op zijn proces. "Ik heb altijd meegewerkt met alle diensten en heb mijn eerste veroordeling ook meteen aanvaard", zei hij. "De voorbije jaren zijn zeer zwaar geweest, zowel voor mij als voor mijn familie. Ik heb zoveel mogelijk geprobeerd mijn fout te herstellen en mijn verantwoordelijkheid op te nemen. Ik ben ook blij dat ik vandaag voor het eerst de kans heb gekregen om open en eerlijk te antwoorden op veel vragen."
Het arrest van het Hof van Beroep in deze zaak wordt verwacht op 17 maart.
Lees meer over: Brussel , Sint-Pieters-Woluwe , Justitie , Brussels hof van beroep , seksueel misbruik in de kerk , slachtoffers seksueel misbruik