20240226 Boerenprotest Europese wijk overal stro 3

| Een landbouwer spoot stro over een politieblokkade tijdens een vorige protestactie.

Drie mensen opgepakt na boerenbetoging vorige maand

© Chris Verhaeghe
26/03/2024

Er zijn drie mensen opgepakt naar aanleiding van de boerenbetoging vorige maand in Brussel. Dat meldt het parket in een persbericht. Het parket geeft nog aan het recht op betogingen te respecteren, zolang het niet gepaard gaat met misdrijven.

Op maandag 26 februari 2024 vond in Brussel een grootschalige demonstratie van boeren plaats ter gelegenheid van een bijeenkomst van de Europese Landbouw- en Visserijraad. Bij die protesten raakten drie politieagenten gewond.

Een groot aantal autobanden en stro werd in brand gestoken en sommige demonstranten probeerden zich met tractoren een weg langs de politie te banen. Er waren ook een aantal kleinere incidenten.

Tijdens de demonstratie werden geen arrestaties of identificaties verricht, omdat sommige demonstranten stappen hadden ondernomen om hun identiteit te verbergen, onder meer door veranderde nummerplaten en gemaskerde gezichten.

Mestwagen

Dankzij een diepgaand onderzoek en analyse van camerabeelden konden ondertussen drie personen worden geïdentificeerd. Eén persoon die mest met een mestwagen over politiediensten verspreidde is reeds verhoord door de politiediensten. De verdachte mocht na verhoor beschikken, maar kreeg een dagvaarding voor gewapende weerspannigheid, smaad en onterende behandeling. De verdachte zal zich op 2 mei 2024 voor de correctionele rechtbank van Brussel moeten komen verantwoorden.

Een tweede persoon, die bedreigingen uitte tijdens een tv-interview tegenover de politie, wordt verdacht van bedreigingen met bevel of voorwaarde. Een derde persoon, die schopte tegen de borstkas van een politieambtenaar, wordt verdacht van slagen en verwondingen en ongewapende weerspannigheid. Beide verdachten zullen een uitnodiging krijgen om verhoord te worden door de politie.

Het parket van Brussel eerbiedigt het recht om te vergaderen en op de openbare weg te betogen, voor zover dit niet gepaard gaat met misdrijven. Het parket zal streng optreden, in geval van strafbare feiten in het kader van betogingen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni