Drie politiemensen en twintigtal andere verdachten opgepakt in grootschalig drugsonderzoek

© Belga
16/01/2024

De federale gerechtelijke politie (FGP) van Brussel en de lokale politiezone Brussel-West (Jette/Ganshoren/Koekelberg/Sint-Jans-Molenbeek/Sint-Agatha-Berchem) hebben dinsdag 22 personen opgepakt in een groot drugsdossier. Drie van de opgepakte verdachten zijn politiemensen. Dat meldt de federale politie dinsdagavond.

Het onderzoek ging van start na verschillende zware geweldfeiten in het Brusselse drugsmilieu, onder meer een aantal afrekeningen waarbij gebruik werd gemaakt van vuurwapens. In overleg met het Brusselse parket richtten de Brusselse FGP en de politie Brussel-West in februari vorig jaar een gemeenschappelijk onderzoeksteam op, waarin personeelsleden van de twee politiekorpsen dagelijks samenwerken en alle beschikbare informatie delen.

Dat onderzoek legde niet alleen drugshandel op verschillende niveaus bloot, gaande van van lokaal dealen tot in- en uitvoer, het deed volgens de federale politie ook vermoedens rijzen rond de betrokkenheid van bepaalde personen bij afrekeningen met vuurwapens.

In het onderzoek werden onder meer Sky ECC-telefoons geanalyseerd. "Door de analyse van verschillende Sky ECC-telefoons kwam de invoer van cocaïne via de haven van Antwerpen aan het licht," klinkt het. "Sommige sleutelfiguren worden ervan verdacht dat ze met helikopters cocaïne wilden exporteren naar Engeland."

45 huiszoekingen

Dinsdag vonden in totaal 45 huiszoekingen plaats, voornamelijk in Brussel en Antwerpen, bij de verdachten thuis en bij verschillende bedrijven. Meer dan 350 lokale en federale politieagenten werden voor deze operatie ingezet, onder meer de speciale eenheden van de federale politie en verschillende gespecialiseerde eenheden van de lokale politie.

"22 personen werden van hun vrijheid beroofd, onder wie drie politieagenten," aldus nog de federale politie. "Tijdens de interventie werden geld, luxewagens en een handvuurwapen in beslag genomen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni