In een open brief vragen vierhonderd magistraten, proffen, academici en ambtenaren dat ons land druk uitoefent op Congo, zodat de Belgisch-Congolese militair expert Jean-Jacques Wondo de juiste medische zorg krijgt. Hij werd vorig jaar ter dood veroordeeld. Ook Brussels procureur-generaal Frédéric Van Leeuw schaart zich achter de oproep.

© Bart Dewaele
| Brussels procureur-generaal Frédéric Van Leeuw.
Frédéric Van Leeuw deelt bezorgdheid rond ter dood veroordeelde Congolese Belg
De militaire rechtbank in Kinshasa oordeelde in september dat Wondo de "intellectuele dader" was van de mislukte staatsgreep in Congo van mei vorig jaar.
Zijn advocaten vermoeden dat hij het slachtoffer werd van een afrekening binnen de Congolese inlichtingendiensten, nadat hij van binnen het regime de vraag had gekregen om als consultant mee te werken aan een hervorming. De advocaten wezen er ook op dat het dossier niets bevat dat Wondo's betrokkenheid kan bewijzen.
In de brief, een initiatief van zijn collega's van de Justitiehuizen van de Federatie Wallonië-Brussel, wordt gewaarschuwd voor Wondo's slechte gezondheidstoestand. "Hij lijdt aan koorts, constant zweten en pijn in zijn ribben. Daarnaast heeft hij moeite met ademen en geeft hij bloed over."
Medische behandeling
De ondertekenaars vragen dat België bij de Congolese instellingen eist dat Wondo dringend opgenomen en medisch behandeld wordt, een ad hoc-onderzoek krijgt om vast te stellen dat hij niet vergiftigd werd en dat alle medische rapporten die tijdens Wondo's detentie zijn opgesteld toegankelijk worden gemaakt.
De uitspraak van het hof van beroep in de zaak staat gepland voor vrijdag. De voorbije weken werd "al het bewijsmateriaal tegen hem door de verdediging ontmanteld", stellen de briefschrijvers. In het Europees Parlement wordt het lot van Wondo woensdag besproken, en donderdag stemt het over een resolutie.
Behalve door Van Leeuw werd de brief ook getekend door onder meer Françoise Tulkens, vroeger rechter bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, oud-minister Hervé Hasquin en voormalig Kamervoorzitter Éliane Tillieux.
Lees meer over: Justitie , jean-jacques wondo , Frédéric Van Leeuw , Eliane Tillieux