Gevangenis Haren

| Gevangenis Haren.

Gedetineerde overleden die brand stichtte in cel Haren

© Belga
15/04/2024

Een gedetineerde van de gevangenis van Haren die vorige week dinsdag brand stichtte in zijn cel, is maandag aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt Valérie Callebaut, de woordvoerder van het gevangeniswezen.


"Op 9 april stak een gedetineerde uit de gevangenis van Haren zijn cel in brand. Hij werd ernstig gewond overgebracht naar het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek. Sinds het incident was hij hersendood. We hebben vandaag helaas vernomen dat hij overleden is," aldus Valérie Callebaut.

Gevraagd naar de omstandigheden van het incident, herinnert het gevangenisbestuur eraan dat het niet communiceert over de individuele situatie van gevangenen, met uitzondering van dit geval. "Dit houdt geen verband met de context van de staking in de gevangenissen of de overbevolking in de gevangenis, wetend dat de betrokkene alleen op cel zat," preciseerde Callebaut. Ze voegt eraan toe dat er een onderzoek loopt.

Het gaat om het tweede overlijden dit jaar in de gevangenis van Haren, de vierde sinds de opening van het complex. Telkens ging het om zelfdodingen. "Hoewel elk overlijden tragisch is, moeten we erkennen dat jaarlijks vijfduizend mensen hier binnenkomen, wat gelijkstaat aan evenveel potentiële crisissituaties," lichtte gevangenisdirecteur Jurgen Van Poecke begin deze maand nog toe.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni