Landbouwer krijgt straf met uitstel voor aandeel in uit de hand gelopen boerenprotesten

© Chris Verhaeghe
18/06/2024
Updated: 18/06/2024 16.04u

Een landbouwer uit Aalst is dinsdag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een celstraf van tien maanden met uitstel voor smaad en gewapende weerspannigheid. De man reed tijdens de boerenbetoging van 26 februari in Brussel met zijn tractor door een barrière van de ordediensten.

Volgens het parket had de landbouwer de ordediensten ook besproeid met mest uit zijn beerkar. De openbaar aanklager vroeg de rechter dan ook om de man te veroordelen voor onterende behandeling en vorderde 1 jaar cel.

De verdediging ontkende dat de politiemensen met mest waren besproeid. “Het ging om water uit een beek,” klonk het bij landbouwer Arnaud Jacobs. “Mest is veel te kostbaar om zo te verkwisten.”

“Mocht er inderdaad mest zijn gebruikt, is dat zeer vernederend,” pleitte zijn advocaat Luna Onzia. “Maar er is geen enkele meting of controle gedaan die dat kan bevestigen.”

De rechtbank volgde de redenering van de verdediging en sprak de landbouwer uit Aalst vrij voor onterende behandeling. De man werd wel schuldig geacht aan smaad en gewapende weerspannigheid en kreeg hiervoor een celstraf van tien maanden met uitstel opgelegd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni