Belga

| Conner Rousseau (Vooruit)

Parket beschouwt rechtstreekse dagvaarding Rousseau door Brusselse vzw onontvankelijk

© Belga
10/06/2024
Updated: 10/06/2024 10.38u

In de zaak van de racistische uitspraken over de Romagemeenschap in een café in Sint-Niklaas moet de rechtstreekse dagvaarding van Conner Rousseau door de Brusselse vzw Kham onontvankelijk verklaard worden. Dat heeft het parket maandagochtend gevraagd voor de Dendermondse correctionele rechtbank. Rousseau is niet in persoon aanwezig, maar zijn advocaat sluit zich aan bij de vraag van het openbaar ministerie.

De uitspraken van Rousseau gebeurden tegenover agenten in het café 't Hemelrijk in Sint-Niklaas in de nacht van 1 op 2 september 2023. Het parket van Oost-Vlaanderen besliste een half jaar geleden om de procedure "bemiddeling en maatregelen" op te starten, wat een poging betekende om het geschil te regelen zonder er een rechtszaak van te maken. Rousseau kreeg daarbij maatregelen opgelegd zoals een bezoek aan de Kazerne Dossin, gesprekken met leden van de Romagemeenschap en sessies bij een therapeut.

Een justitieassistent moest nagaan of Rousseau de maatregelen goed naleefde. Als dat gebeurde, dan werd hij niet vervolgd en kwam er geen vermelding op zijn strafblad. "Het positief eindverslag werd op 16 mei 2024 aan het ambt van de procureur des Konings overgemaakt waardoor de strafvordering is vervallen", meldde het parket Oost-Vlaanderen op 17 mei.

De gaskamers van Auschwitz

Het parket bevestigde toen ook dat de vzw Kham via haar raadsman "een dagvaarding heeft neergelegd op de griffie van de correctionele rechtbank te Dendermonde lastens Conner Rousseau". Die Brusselse vzw wou dat Rousseau met haar meeging naar het concentratiekamp van Auschwitz, waar Roma in gaskamers werden omgebracht, maar trok zich later terug uit de bemiddelingsprocedure nadat ze geen inzage had gekregen in het strafdossier.

De zaak op rechtstreekse dagvaarding voor de correctionele rechtbank werd op 10 juni, een dag na de verkiezingen, gefixeerd. De rechtbank moet maandag eerst nagaan of de vordering van de vzw ontvankelijk is. Volgens het parket gaat het om dezelfde feiten waarvoor de procedure maatregelen werd opgestart en is de strafvordering vervallen. De vzw heeft "al geprobeerd inzage te krijgen in het dossier", stelde de aanklager maandagmorgen. "De rechtstreekse dagvaarding wordt gebruikt om onrechtstreeks zicht te krijgen in het strafdossier. U heeft genoeg stukken om te kunnen oordelen dat de dagvaarding onontvankelijk is."

Geen bemiddeling, alleen maatregelen

Het parket verduidelijkte dat binnen de procedure alleen het luik maatregelen toegepast werd, en niet het luik bemiddeling. "Er is geen bemiddeling opgelegd aan meneer Rousseau, alleen maatregelen. Eén van de maatregelen was een gesprek met de benadeelde partijen, maar de vzw is dat niet. De vzw is geen benadeelde partij en mensen die geen partij zijn moeten gelet op de privacy geen inzicht krijgen in een strafprocedure."

Abderrahim Lahlali, de advocaat van de vzw, betwistte dat. "Dat het parket zegt dat we geen benadeelde partij zijn, is gewoon fout. We hebben inderdaad deelgenomen aan een vergadering met Rousseau op 21 maart, maar dat was niet in het kader van de procedure bemiddeling. De strafvordering is niet vervallen op 16 mei want ze is aanhangig gemaakt door onze rechtstreekse dagvaarding op 15 mei. Daarom is uw zetel bevoegd om zich over het verval van de strafvordering te buigen", pleitte Lahlali. De advocaat bevestigde eerder dat Rousseau gedagvaard werd omdat een mogelijke parlementaire onschendbaarheid na de verkiezingen het moeilijker zou maken.

Rousseau haalde zondag met 75.801 voorkeurstemmen de meeste stemmen in Oost-Vlaanderen, maar hij is op dit moment niet parlementair onschendbaar. "Hij wil zich verontschuldigen dat hij vandaag niet persoonlijk aanwezig is", zei zijn advocaat An-Sofie Raes. "Het is duidelijk dat er alleen maatregelen aan mijn cliënt opgelegd zijn, en hij heeft die volledig nageleefd. De strafvordering is definitief en onherroepelijk vervallen en deze rechtstreekse dagvaarding gaat over identiek dezelfde feiten."

De rechtbank beslist op 24 juni over de ontvankelijkheid van de rechtstreekse dagvaarding. Gevraagd naar een reactie verwijst Conner Rousseau door zijn advocaat. Als de rechtbank de rechtstreekse dagvaarding ontvankelijk verklaart, kan de zaak onmiddellijk gepleit worden. Als de rechter de dagvaarding beoordeelt als onontvankelijk, kan de vzw nog in beroep gaan tegen het vonnis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie , Politiek , conner rousseau , VZW Kham

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni