Politie start uitzetting Hotel Monty, bewoners ontzet: 'We sliepen nog'

SD
© BRUZZ - Belga
14/05/2024
Updated: 14/05/2024 17.21u

De bewoners van het voormalige Hotel Monty aan de Brand Whitlocklaan in Sint-Lambrechts-Woluwe zijn door de politie uit het pand gezet en doorverwezen naar een centrum van Fedasil op de Arianelaan. Dat schrijft BX1 en het nieuws wordt aan BRUZZ bevestigd door burgemeester Olivier Maingain (Défi).

De politie is om 6.20 uur gestart met de uitzetting. Volgens het Comité van vrouwen zonder papieren gebeurde dat "met veel intimidatie", terwijl de burgemeester spreekt van een vlot verloop "zonder incidenten".

"We sliepen nog. Ze klopten plots op de deur en vroegen ons om onze spullen te pakken", vertelt A.L., een van de bewoonsters van het voormalige hotel, uit Ivoorkust.

Maingain had begin mei al een besluit uitgevaardigd om de bewoners van Hotel Monty onder te brengen in een leegstaande vleugel van het Fedasil-centrum Ariane in zijn gemeente. De burgemeester bevestigt aan BRUZZ dat de bewoners met bussen daar naartoe worden gebracht. "Gemeentelijk personeel gaat ter plaatse om de bewoners sociale hulp te verlenen", klinkt het.

Volgens A.L. echter is de vleugel onbewoonbaar en moeten de vrouwen er in ermbarmelijke omstandigheden verblijven. "Er zijn geen douches, er is geen luchtverversing. De burgemeester wil ook tien vrouwen te slapen leggen in één kamer, aangezien er maar vier kamers zijn."

Vredegerecht

Volgens de bewoonster was iedereen ontsteld toen de politie deze ochtend aan de deur stond. "We hebben gisteren nog aan de burgemeester gevraagd om ons een week te geven om een nieuwe woonst te zoeken, maar tot onze verbazing was de politie er deze ochtend al."

A.L. zegt dat ze enkel wat spullen konden meenemen die ze nog snel bijeen konden rapen. "De rest gingen ze brengen met de vrachtwagen."

Het voormalige hotel in Sint-Lambrechts-Woluwe wordt sinds januari bewoond door een dertigtal vrouwen zonder papieren en een zestal kinderen. De eigenaar van het hotel was daarop naar het vredegerecht getrokken om er een eenzijdige uitzettingsprocedure te laten opstarten.

Begin februari kon uiteindelijk een geplande uitzetting nog uitgesteld worden na protest van activisten.

Fedasil

Een mogelijke verhuis naar het centrum op de Arianelaan werd door Fedasil eerder betwist omdat het om mensen gaat zonder papieren, waar het overheidsagentschap niet bevoegd voor is.

De zaak kwam voor de Raad van State, maar die verklaarde zich onbevoegd. Volgens de Raad van State moet het vredegerecht oordelen, maar die zaak is nog niet ingeleid.

Volgens Mangain is hij nu bevoegd om, via dat besluit, de bewoners van Hotel Monty in het centrum op de Arianelaan onder te brengen. "Ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen en betreur het feit dat bevoegde overheden hun verantwoordelijkheden niet nemen. Alles komt op de schouders van de burgemeesters terecht."

Volgens Maingain is de vleugel van het opgevorderde Fedasil-gebouw niet in slechte staat.

De termijn voor de opvordering ging van start op 29 april en loopt tot 13 september.

De Moor: 'Dienst Vreemdelingenzaken wordt ingeschakeld'

Maar staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V) wijst er in een reactie op dat er "al plaats te weinig is om mensen die asiel aanvragen op te vangen". "Ik ga echt geen mensen opvangen bij Fedasil die in onwettig verblijf zijn en dus geen recht hebben op opvang."

De Moor stelt dat "een burgemeester niet zomaar zelf kan beslissen om mensen zonder papieren onder te brengen in een opvangcentrum voor asielzoekers van Fedasil. Als we daar mee gaan beginnen, is het hek van de dam."

"Dienst Vreemdelingenzaken zal worden ingeschakeld om de terugkeer van deze mensen naar hun herkomstland te organiseren", concludeert de staatssecretaris.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni