Proces SKY ECC: Parket vordert veertien jaar cel voor drugskoerier

© Belga
29/02/2024

Het federaal parket heeft woensdag op het grote Encrochat/SKY-drugproces veertien jaar gevangenisstraf gevorderd tegen Pascal R. Hij zou drugs hebben vervoerd voor een criminele organisatie. Behalve de celstraf vraagt het parket ook een beroepsverbod en een ontzetting uit de rechten gedurende tien jaar en de inbeslagname van 500.000 euro.

Pascal R. stond dicht bij Abdelwahab G, een vermeend kopstuk van een criminele organisatie die cocaïne en cannabis importeerde. Tegen hem vorderde het parket eerder al 20 jaar cel. Samen met zijn broer Marc werd Pascal R. vervolgd voor het transport van cocaïne in een auto met verborgen compartimenten.

In 2017 werden de broers al eens veroordeeld voor hun rol bij een cannabisplantage. Voor Marc R. vroeg het federaal parket eerder al een celstraf van acht jaar.

"Pascal R. leverde voertuigen aan de organisatie, geregistreerd op naam van het bedrijf Translamex, met verborgen compartimenten om drugs te vervoeren", zei de federaal procureur. "Maar ook een depot en een cocaïnelab werden ontdekt."

Beaudi D.P. zou samen hebben gewerkt met Pascal R., door onder andere opslagplaatsen en auto's te leveren via Translamex. Tegen hem werd onder andere een celstraf van 40 maanden gevorderd. Oksana M. zou geholpen hebben bij de activiteiten door een auto op haar naam te laten registreren en zou daarvoor volgens het parket een jaar in de gevangenis moeten zitten. Ten aanzien van de vennootschap Translamex vorderde de federaal procureur een boete van 800.000 euro.

Medewerkers drugsbende

Daarnaast werden woensdag ook celstraffen van achttien maanden tot tien jaar gevorderd tegen zes verdachten die betrokken waren bij drugssmokkel. Voor Shkëlsen P., die onder de naam 'Bugati' actief was op de Sky-cryptofoon, vroeg het parket een gevangenisstraf van tien jaar, de inbeslagname van 200.000 euro en een beroepsverbod en een verbod om een openbare functie uit te oefenen voor tien jaar.

Hij zou in opdracht van Eridan M.G. - een van de vermoedelijke kopstukken - drugs naar Italië hebben vervoerd met voertuigen geregistreerd op naam van schermvennootschappen. Op zijn Sky-cryptofoon werden foto's van blokken cocaïne gevonden en contacten binnen de criminele organisatie gevonden.

Ook tegen Mehmet S. vorderde het parket tien jaar cel, net als de inbeslagname van 500.000 euro en een beroepsverbod en een verbod om een openbare functie uit te oefenen voor tien jaar. Bij de analyse van de WhatsAppberichten op zijn gsm waren eveneens foto's van cokeblokken, gesprekken over de invoer van grote hoeveelheden drugs uit Latijns-Amerika naar Antwerpen en contacten met Eridan M.G. terug te vinden. Mehmet S. wordt ook valsheid in geschrifte ten laste gelegd, omdat hij een identiteitskaart vervalste en zijn naam veranderde.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni