1855 Justitiepaleis 2

| Justitiepaleis (archiefbeeld).

Toxische stoffen aangetroffen in poederbrieven, afzender nog onbekend

CV
16/02/2024

Bij verschillende overheidsinstanties in Brussel zijn donderdag poederbrieven ontdekt. Hoewel er niemand gewond raakte bij het openen van de verdachte enveloppen, blijkt uit analyse dat er een toxische stof in zat. Het parket onderzoekt de zaak, maar wie de afzender is, is voorlopig onduidelijk.

Het gaat om drie brieven, die gisteren werden ontdekt in de kantoren van Staatsveiligheid aan de Albert II-laan, het Hof van Cassatie in het Brusselse justitiepaleis en op het kabinet van de minister van Justitie aan de Kruidtuinlaan.

"Nadat de brieven met het poeder werden aangetroffen op de verschillende locaties, zijn de politiediensten verwittigd”, zegt Yasmine Vanoverschelde van het Brusselse parket. "Al de personen die in contact zijn geweest met het poeder, werden geïsoleerd en onderzocht. Niemand raakte gewond. De brandweer kwam ook telkens ter plaatse om de eerste vaststellingen te doen en een perimeter op te stellen.”

Het parket opende een onderzoek naar de afzender van de brieven, maar ook het poeder werd geanalyseerd. “De eerste resultaten zijn bekend”, aldus Vanoverschelde. "Het witte poeder dat werd aangetroffen in de brieven, bevat de toxische stof Brucine. Deze stof is enkel gevaarlijk wanneer iemand deze daadwerkelijk inneemt. Contact met de huid vormt geen gevaar. De betrokken personen die in contact kwamen met de toxische stof, verkeren op dit moment aldus in goede gezondheid.”

Wie de brieven verstuurde, is voorlopig niet gekend. "Het onderzoek is op dit moment volop lopende om te achterhalen wie de afzenders van de brieven zijn en wat het motief is”, aldus het parket. "Wel kunnen we meedelen dat de eerste resultaten van het onderzoek hebben aangetoond dat deze feiten niets te maken hebben met de schietincidenten van de voorbije dagen in Brussel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie, Justitiepaleis, Staatsveiligheid, Koning Albert I-laan, toxische stoffen, poederbrieven

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni