| De gevangenis van Haren.

Meerdere verdachten vrijgelaten omdat ze niet tijdig vervoerd werden naar Justitiepaleis

DVDE
06/02/2024
Updated: 07/02/2024 14.17u

De Brusselse raadkamer heeft in december meerdere verdachten vrijgelaten, omdat die niet op tijd naar het gerechtsgebouw vervoerd konden worden. Het is niet de eerste keer dat dergelijk probleem zich voordoet.

Er zijn geregeld problemen bij het vervoer van gevangenen uit de gevangenis van Haren naar hoorzittingen in het Justitiepaleis. Dat zorgt voor veel vertragingen en zelfs afwezigheden. "Dit is een structureel falen dat de rechtstaat en de fundamentele rechten van verdachten schaadt", klinkt het bij een rechter van de Brusselse raadkamer.

Op 22 december liet de rechter in kwestie een man die verdacht wordt van drugshandel vrij omdat die niet naar het Justitiepaleis kond worden overgebracht. De man werd vastgehouden in de gevangenis van Haren. Hij was niet de enige, schreef La Capitale en dat wordt bevestigd door het Brussels parket aan BRUZZ.

'Geen sprake van overmacht'

Het Brusselse parket ging in beroep tegen de beslissing van de rechter, en de preventieve opsluiting werd uiteindelijk bevestigd door de kamer van inbeschuldigingstelling.

Volgens Denis Goeman, woordvoerder van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg, gaat het om een structureel probleem.

"Als we zien dat er tijdens de lunch geen gevangenen vervoerd kunnen worden, is er geen sprake van overmacht om te accepteren dat iemand niet naar het Justitiepaleis gebracht kan worden", klinkt het. "Een gedetineerde heeft het recht om zijn proces bij te wonen."

Federale politie

Het is de Directie Beveiliging (DAB) van de federale politie die instaat voor het vervoer van gedetineerden. Zij wijten de vertragingen aan een personeelstekort.

"Hoewel het klopt dat de dag van 22 december bijzonder moeilijk te beheren was door een combinatie van omstandigheden zowel intern als extern aan DAB," reageert een woordvoerster van de federale politie, "is het slechts een op zichzelf staand geval dat identicatief noch representatief is voor de algemene en huidige situatie."

De woordvoerster benadrukt dat DAB "blijft werken aan voortdurende verbetering" en structurele oplossingen blijft zoeken. Zo wordt er ook ingezet op permanente aanwerving, klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Haren , Justitie , brusselse gevangenissen , Justitiepaleis , Gevangenis Haren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni