Zussen die gebouwen verhuurden voor drugslabo's, riskeren tien jaar cel

© Belga
19/02/2024
Updated: 19/02/2024 15.19u

Op het grote Encrochat/SKY-drugsproces heeft het federaal parket maandag gevangenisstraffen van tien jaar gevorderd tegen twee zussen die via hun immobiliënbedrijven verschillende gebouwen hadden verhuurd waarin drugslabo's werden gevonden. Volgens het federaal parket staat het vast dat de zussen op de hoogte waren van de illegale activiteiten. Een van hen is de ex-partner van beweerd kopstuk Abdelwahab G.

"Mevrouw Souade E.H. beweert niet te weten dat haar partner zich met drughandel bezighoudt, volgens hem heeft hij een import-exportbedrijf," zei federaal magistraat Julien Moinil. "Maar ze weet niet hoe dat bedrijf heet, waar de zetel is, welke transacties het heeft afgewerkt."

"Tegelijkertijd doet ze in conversaties met andere personen in het dossier regelmatig haar beklag over Abdelwahab G., dat 'hij zijn zaken moet regelen', 'dat hij moet stoppen of ze is weg'. Ze heeft ook contacten met verschillende andere personen in het dossier waarvan ze weet dat die in de cel zitten of gezeten hebben voor drugsfeiten."

Kopie

Op 26 oktober 2021, toen de speurders binnenvielen op 114 adressen om de verschillende criminele organisaties op te rollen, verbleef S.E. in het buitenland. Haar zus K.E. werd die dag wel opgepakt, en stuurde haar een kopie van haar verhoor door.

"Zo kon ze zich voorbereiden op haar eigen verhoor," zei de federaal magistraat. "Duidelijk een bewijs dat ze wisten dat ze meewerkten aan een organisatie. Diezelfde dag kreeg S.E. ook foto's doorgestuurd van zakken die aan één van de drugslabo's stonden."

Cocaïnepers

Samen met haar zus Karima E.H. beheerde Souade E.H. ook twee immobiliënbedrijven. Via die bedrijven werden vijf appartementen en gebouwen verhuurd waar drugslabo's huisden.

"Geen enkele van die huurcontracten stond op naam van de personen die echt op die adressen verbleven, en voor geen enkele van die huurcontracten werd van de huurders enig inkomensbewijs gevraagd," ging de federaal procureur verder. "De huur van verschillende gebouwen werd ook steevast door één persoon betaald, en als het over die gebouwen gaat, wil Karima E.H. systematisch alleen gesprekken voeren via 'veilige' apps zoals Signal of Telegram."

Karima E.H. had ook minstens één ontmoeting met Eridan M.G., de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de verschillende drugslabo's, en in haar gsm vonden de speurders beelden van een cocaïnepers en logo's voor cocaïneblokken.

Logistieke steun

Volgens het federaal parket stond het dan ook vast dat beide zussen logistieke steun hadden geleverd aan de criminele organisatie. Voor hen werden gevangenisstraffen van tien jaar, geldboetes van 800.000 euro en verbeurdverklaringen van 250.000 euro geëist. Het openbaar ministerie eiste ook boetes van 1,2 en 1,6 miljoen euro tegen hun beide bedrijven, en de ontbinding ervan.

Het federaal parket eiste ook een gevangenisstraf van twee jaar tegen de broer van beide zussen, M.E. Die had meermaals zijn appartement uitgeleend aan Abdelwahab G., zodat die er met andere beweerde leden van de criminele organisatie kon vergaderen. Volgens het federaal parket wist M.E. maar al te goed dat zijn schoonbroer zich met illegale activiteiten bezighield.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni