Laanan laat nachtelijke afvalophaling onderzoeken

Staatssecretaris van Openbare Netheid Fadila Laanan (PS) laat Net Brussel onderzoeken of het mogelijk is om het afval van bedrijven 's nachts op te halen. "We willen de ophaling optimaliseren", klinkt het op haar kabinet.

De afvalophaling werd begin 2017 hervormd. Sindsdien is er geen avondophaling meer en vertrekken alle vuilniswagens 's ochtends vanaf 5.30 uur. "Dat willen we veranderen", zegt Laanans woordvoerder Christophe Vancutsem. "We willen verhinderen dat alle vrachtwagens elke ochtend tegelijkertijd vertrekken."

De afvalophaling moet worden gespreid om de hinder die vuilniswagens kunnen veroorzaken te verminderen. Daarom laat de bevoegde staatssecretaris Net Brussel onderzoeken of een nachtelijke ophaling van het afval van bedrijven mogelijk is.

"Dat onderzoek kadert in de hervorming van de afvalophaling", aldus Vancutsem. "We gaan bekijken of we het afval van bedrijven vanaf de namiddag en in de loop van de avond kunnen ophalen." Eens het onderzoek is afgerond, wil Laanan met de gemeentes overleggen over een aanpassing van de ophaalroosters.

Niet voor particulieren

Het gaat enkel om afvalophaling van bedrijven. De avondophaling voor huisafval, afgeschaft in januari 2017, wordt niet onderzocht. "Voor particulieren is dat te moeilijk. Mensen komen 's avonds terug van hun werk en kunnen de vuilniszakken niet altijd op tijd buitenzetten", verduidelijkt Laanans woordvoerder.

Vóór de hervorming van de afvalophaling werden vuilniszakken volgens Laanan te vaak 's ochtends buitengezet, waardoor het afval de hele dag op straat lag. Dat was de reden waarom de avondophaling verdween.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?