| Laurent De Meutter (Proximus).

Kort gesprek

Laurent De Meutter (Proximus): ‘Tegen 2026 heeft heel Brussel fiber voor de deur’

Bettina Hubo
© BRUZZ
17/02/2023

Telecombedrijf Proximus werkt momenteel in heel Brussel aan de uitbouw van zijn glasvezelnetwerk. Doel is een performanter internet. “We zitten net over de helft,” zegt Laurent De Meutter, directeur van het fiberprogramma.

Waarom investeren jullie in een nieuw glasvezelnetwerk?
Laurent De Meutter:
We gebruikten tot hiertoe ons vijftig jaar oude kopernetwerk, met de klassieke telefoondraad. Dat werkt nog altijd goed, maar het is niet geschikt voor supersnel internet.
Met de performantere glasvezeltechnologie willen we onze klanten ook de komende vijftig jaar optimaal kunnen bedienen. Fiber laat een kortere reactietijd en hogere bandbreedte toe. Hogere download- en uploadsnelheden dus. Nu zitten we aan 100 megabit per seconde. Met fiber wordt dat meteen 1 gigabit per seconde (Gbps) en het plan is om nog dit jaar 10 Gbps te lanceren. Honderd keer sneller dan nu.
Dat maakt ook allerlei nieuwe toepassingen mogelijk, virtuele realiteit, hd-tv, geneeskunde op afstand.

Is het glasvezelnetwerk nodig voor 5G, dat er ook zit aan te komen?
De Meutter:
De huidige werken hebben niets met 5G te maken. Het zijn twee afzonderlijke technologieën die complementair zijn. Glasvezel is een vast netwerk, bedoeld voor internet, telefoon en tv in huis en binnen bedrijven. 5G daarentegen is een mobiel netwerk, voor gebruik buitenshuis, denk aan mobiliteitstoepassingen of de aansturing van drones.
De 5G-antennes zullen wel worden aangesloten op het fibernetwerk. Voor de uitrol van 5G zullen straks overigens geen nieuwe infrastructuurwerken nodig zijn. De straat moet niet opnieuw open.

"Voor de uitrol van 5G zullen straks overigens geen nieuwe infrastructuurwerken nodig zijn. De straat moet niet opnieuw open"

Laurent De Meutter, Proximus

Hoever staan jullie met de aanleg van het fibernetwerk?
De Meutter:
We zitten net over de helft in Brussel. In de Anspachbuurt, in Etterbeek, Evere en Koekelberg zijn we ongeveer klaar. In de rest van het gewest zijn we nog volop bezig. Tegen 2026 moet er dekking zijn in heel Brussel.

Betekent dat overal kabels op de gevels, ook bij niet-abonnees?
De Meutter:
Daar waar mogelijk en waar er al een kabel op de façade aanwezig is, hangen we een kabel bij tegen de gevel. In het andere geval werken we ondergronds. Bij beschermde panden gebeurt de aanleg sowieso ondergronds.
En ja, we leggen de kabel op alle gevels van de straat, ook bij niet-abonnees.

Zal de abonnementsprijs na de overstap op fiber stijgen?
De Meutter:
Elk abonnement wordt herbekeken, maar het zal hooguit vijf euro duurder worden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni