Het Vrijheidsplein 's nachts op 19 december 2020: de avondklok tussen 22 en 6 uur is nog steeds van kracht binnen het kader van de coronamaatregelen van het Brussels gewest

| Het Vrijheidsplein 's nachts op 19 december 2020: de avondklok tussen 22 en 6 uur is nog steeds van kracht binnen het kader van de coronamaatregelen van het Brussels gewest.

Leven zonder avondklok: 'We gaan onze nachtrust missen'

Mats Buelinckx
© BRUZZ
07/05/2021

Vanaf middernacht verdwijnt de avondklok in heel België, en dat is voor velen een hele opluchting. Maar niet alle Brusselaars zijn even opgetogen over het verdwijnen van de coronamaatregel. "We gaan opnieuw met oordopjes moeten slapen."

De avondklok, een maatregel die is ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, verdwijnt vanaf 8 mei. Sinds 19 oktober was het verboden om na 22 uur in Brussel rond te lopen zonder geldige reden. Vanaf morgen mag er dus opnieuw ’s nachts in de hoofdstad worden rondgelopen, weliswaar maar met drie, tussen middernacht en 5 uur ’s ochtends.

Kasseien

De afschaffing van de avondklok is voor de meesten onder ons positief nieuws. Maar niet iedereen zag de avondklok, en dan vooral de rust en stilte die daarmee gepaard ging, als iets negatiefs. "Ik woon in de Handelskaai, een kasseistraat waar ’s avonds vaak te snel wordt gereden," vertelt Erik Lamens. "Als je over de kasseien rijdt aan dertig per uur, haal je al een geluid van 90 decibel. En ’s avonds reden ze hier vaak veel sneller. Met de avondklok was het hier stiller en rustiger."

Ook Pablo Morales, die in de Parklaan in Sint-Gilles woont, sliep rustiger door de avondklok. “We leven aan een drukke baan, maar zijn die drukte wel gewoon. Door de avondklok konden we wel zonder oordopjes slapen, we gaan onze nachtrust wat missen. Maar de nadelen van de opheffing van de avondklok wegen wel niet op tegen de voordelen.”

Roxanne, die in centrum Brussel woont, vond de stilte die de avondklok met zich meebracht iets positief. "Ik heb werk en studeer tegelijkertijd, dus ik heb een druk schema. De avondklok was het ultieme excuus om sociale evenementen vroeger te plannen. Ik blijf nogal graag plakken en daardoor ga ik te laat slapen."

Zalig stil

Roxanne: "Ik heb gemerkt dat ik eigenlijk graag slaap en het was zalig stil in Brussel. Ik ben naar de Brico gegaan om isolatietape te kopen, om zo mijn ramen te isoleren tegen het geluid. Er is altijd leven in de brouwerij in Brussel, maar ik heb toch liever dat ik niet te veel geprikkeld word. Ik hoop ook na de avondklok probleemloos te kunnen slapen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni