Jurgen De Landsheer), korpschef van politiezone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst)

| Jurgen De Landsheer, korpschef van politiezone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst)

Korpschef De Landsheer: ‘Ik verwacht vrijdagnacht nog niet zoveel mensen buiten’

EC
© BRUZZ
06/05/2021

De avondklok loopt op zijn einde. Precies om middernacht deze zaterdag mogen Brusselaars weer naar buiten, al moeten ze daarvoor nog twee uur binnenblijven. “Dat is wat ongelukkig, maar ik verwacht geen grote problemen”, zegt korpschef Jurgen De Landsheer van politiezone Zuid daarover.

De Landsheer zei dat donderdagmiddag bij BRUZZ Radio. Aangezien de avondklok pas zaterdag afloopt, moeten Brusselaars in principe vrijdagavond nog altijd om 22 uur thuis zijn. Twee uur later mogen ze weer naar buiten. Dan wel in groepjes van maximaal drie personen.

“Het is een beetje ongelukkig”, zegt De Landsheer daarover. “De ene maatregel stopt om 22 uur en de andere begint om 0 uur. Dat klopt, maar wij gaan proberen om daar met gezond verstand aan te werken. Ik denk dat de burger dat ook wel begrijpt. Ik verwacht niet zoveel volk op de baan in groepjes van drie om middernacht.”

"We gaan onze ploegen niet op pad sturen om te kijken of mensen wel in hun bed liggen. Wij focussen ons op de algemene veiligheid"

Jurgen De Landsheer, korpschef politiezone Zuid

De politiezone Zuid gaat de nacht van vrijdag op zaterdag niet uitrukken om mensen op straat te beboeten. “Het is misschien mogelijk dat iemand die de slaap niet kan vatten, eventueel een wandeling maakt. Daar gaan we niemand voor beboeten”, zegt De Landsheer. “We gaan onze ploegen niet op pad sturen om te kijken of mensen wel in hun bed liggen. Wij focussen ons op de algemene veiligheid.”

De korpschef is ook tevreden dat de avondklok afloopt. “Dat betekent dat mensen hun vrijheid wat gaan terugkrijgen en dat het virus minder sterk circuleert. De avondklok was een eenduidige regel, maar het is goed dat we nu in een nieuwe fase komen. Mensen gaan hun activiteiten weer meer kunnen spreiden doorheen de dag.”

‘Belgenmop’

Brussels parlementslid Gilles Verstraeten (N-VA) noemde de overgang van de avondklok van vrijdag op zaterdag “één van de Belgische absurditeiten”. “Brusselaars moeten vrijdag binnenblijven tussen 22 uur en middernacht. Dat is een Belgenmop”, zei hij donderdagochtend aan Radio 1.

Volgens De Landsheer krijg je in de praktijk altijd zo’n overgang. “Het is ongelukkig met die uren, maar het is zoals bij elke andere wetgeving. De overgang zal misschien hier en daar voor een klein meningsverschil zorgen, maar volgens mij niet voor grote problemen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Veiligheid, avondklok, Jurgen De Landsheer, Gilles Verstraeten

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni