Luchtverkeer Brussels Airport hervat na lange onderbreking

© Brussels Airport

Luchtverkeersleider skeyes heeft zaterdagochtend zoals verwacht om 06.00 uur de operaties hervat. "Vanaf 07.00 uur kunnen we normaal gezien weer volledig operationeel zijn", zegt woordvoerder Dominique Dehaene.

Tussen vrijdagavond 23 uur en zaterdagochtend 6 uur was er geen luchtverkeer mogelijk omdat te veel luchtverkeersleiders zich ziek hadden gemeld. Dat probleem lijkt nu van de baan. "Vandaag is er genoeg volk, er hebben zich geen zieken meer gemeld", zegt Dehaene.

Door de onderbreking van het luchtverkeer werd één passagiersvlucht op Brussels Airport geannuleerd. Brussels Airlines heeft bovendien drie vluchten vanuit Afrika later laten vertrekken, zodat ze pas na 06.00 zouden landen op Brussels Airport.

Geen cargovluchten

Het cargoverkeer werd zwaarder getroffen. Een tiental vliegtuigen van DHL kon niet landen of opstijgen op Brussels Airport, en op de luchthaven van Luik waren enkele tientallen vluchten van TNT getroffen. De vliegtuigen werden omgeleid, maar het is niet duidelijk naar welke luchthavens.

Op Brussels Airport is de situatie sinds 06.00 weer normaal, bevestigt woordvoerster Nathalie Pierard. "De vluchten kunnen op het voorziene uur opstijgen en landen. Enkel de vluchten die voor 06.00 moesten landen, hebben een beetje vertraging opgelopen", zegt ze.

Vakbond: 'Vuil spel'

Volgens ACV-Transcom wist de directie al donderdag dat er vrijdag te weinig luchtverkeersleiders zouden zijn om de nachtshift te doen. Volgens de vakbond speelt skeyes een vuil spel. Dehaene is het daar niet mee eens.

"Het klopt dat er enkele langdurig zieken zijn, maar er hebben zich gisterenavond op het laatste moment nog mensen ziek gemeld, waardoor er te weinig tijd was om mensen te vinden die bereid waren om te werken", zegt hij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?