Manifestatie in Brussel voor respect voor recht op opvang

© Belga
26/03/2023

Enkele tientallen mensen van het collectief "Stop de opvangcrisis" verzamelden zondagnamiddag voor het federaal gebouw in Sint-Joost-ten-Node dat wordt bezet door 70 asielzoekers. Deze asielzoekers verkregen van de vrederechter donderdag dat ze eindelijk in opvangcentra zullen worden ondergebracht, omdat ze daar recht op hebben. Veel andere asielzoekers hebben volgens de actievoerders momenteel nog steeds geen huisvestingoplossing.

"We moeten deze overwinning vieren die donderdag is behaald voor de vrederechter. Deze 70 mensen, die al maanden op straat leven, zullen eindelijk een gegarandeerd dak boven het hoofd hebben tot het einde van hun asielprocedure. Eindelijk wordt hun recht op opvang gerespecteerd", aldus meester Marie Doutrepont, een van de zeven advocaten van de asielzoekers. "We mogen niet vergeten dat er nog 2.400 andere asielaanvragers zijn wier recht op opvang elke dag wordt geschonden en die tot vandaag geen uitzicht hebben op een verbetering van hun situatie. We zijn solidair met deze mensen. Onze cliënten en wijzelf zijn klaar om door te gaan om ook voor deze mensen te strijden", vervolgde de advocate.

Na bemiddeling van een vrederechter kwam het donderdag tot een oplossing tussen de Belgische Staat en deze zeventig asielzoekers. De Staat eiste dat het gebouw, dat in de toekomst het Nationaal Crisiscentrum zal huisvesten, wordt ontruimd. De asielzoekers, die het gebouw sinds 12 maart bezetten, vroegen behoorlijke huisvesting, waar ze recht op hebben.

Uiterlijk maandag zal de helft van hen worden ondergebracht in accommodaties van het Brussels Gewest.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni