Vrederechter beslist: asielzoekers in bezet Crisiscentrum krijgen opvangplaats

CD
© BRUZZ
23/03/2023
Updated: 23/03/2023 14.42u

De asielzoekers die in het bezet Crisiscentrum verblijven, krijgen een gegarandeerde en permanente opvangplaats tot het einde van hun asielprocedure. Dat heeft de vrederechter vandaag beslist.

Al bijna twee weken bezetten zo’n zeventig asielzoekers samen met een twintigtal leden van een ondersteuningscollectief de toekomstige kantoren van het Crisiscentrum aan de Koning Albert II-laan.

De Regie der Gebouwen had een ontruimingsverzoek ingediend bij de vrederechter van Sint-Joost-ten-Node. Daarop volgde dinsdagochtend een zitting, waarna een verzoeningsprocedure werd opgestart.

Donderdagnamiddag heeft de vrederechter alle bewoners van het pand een permanente en gegarandeerde opvangplaats toegekend, tot het einde van hun asielprocedure. Ze krijgen een plaats toegewezen: of direct in het netwerk van Fedasil, of in het regionale opvangnetwerk in afwachting van een plaats bij Fedasil. Dat zou ten laatste maandag gebeuren. Tot dan blijft het gebouw bezet.

'Politieke keuze'

“Wij zijn verheugd over deze oplossing, die het mogelijk maakt de bezetting in dialoog te beëindigen, ook al kunnen wij als advocaten alleen maar betreuren dat onze cliënten een federaal gebouw hebben moeten bezetten om hun fundamenteel recht op menselijke waardigheid eindelijk geëerbiedigd te zien”, laten de advocaten van de bezetters van het Crisiscentrum weten in een persbericht.

“Deze zaak, en het feit dat voor onze cliënten na hun bezetting opvangplaatsen konden worden gevonden, toont eens te meer aan dat de systematische schending van het recht op opvang van asielzoekers niet het gevolg is van een onmogelijkheid om een oplossing te vinden, maar het resultaat van een politieke keuze”, vullen de advocaten aan.

"De strijd zal doorgaan tot de Belgische regering haar eigen wetten respecteert"

Sacha, collectief Stop de Opvangcrisis

Voor de asielzoekers die sinds zondag 12 maart het toekomstige crisiscentrum bezetten is het een grote overwinning. "Voor ons is dit het einde van een lijdensweg", zegt bewoner Mohamed. “Maar er zijn nog 2.400 andere asielzoekers van wie de rechten nog steeds geschonden worden. Ik heb vrienden buiten die het niet meer aankunnen. Hun mentale en fysieke gezondheid gaan achteruit. Ik hoop dat onze overwinning ook voor hen een oplossing gaat bieden.”

"De vrederechter heeft een beslissing genomen en schept hiermee duidelijkheid", reageert staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V). "Het is goed dat de vrederechter ons voorstel bevestigt van een week geleden. Er zijn plaatsen in de noodopvang van het Brussels Gewest waar deze mensen opgevangen kunnen worden. Het is jammer dat de bezetters niet op onze uitgestoken hand zijn ingegaan en toen naar de noodopvang zijn gegaan. Zij hebben tot maandag 27 maart om het gebouw te verlaten. Ik hoop dat het niet tot een ontruiming moet komen."

Het collectief Stop de opvangcrisis zegt dat de asielzoekers een aanbod tot noodopvang door het gewest eerder weigerden omdat er geen garantie was dat die opvang langer dan 28 dagen zou duren. "De bemiddelingsprocedure van de vrederechter heeft ervoor gezorgd dat de federale overheid nu wel deze garantie geeft. De asielzoekers hebben daarom besloten het aanbod van de Regie der Gebouwen, die de federale overheid vertegenwoordigd in deze zaak, te accepteren", klinkt het.

Advocate Mieke Van den Broeck vertelt waar de asielzoekers naartoe verhuizen.

Niet voor iedereen

De beslissing van de vrederechter geldt enkel voor de bezetters van het pand. Buiten verblijven nog een tiental asielzoekers, voor wie dus geen gegarandeerde en permanente plaats komt. Daarom spreekt het collectief over een overwinning, maar dat de strijd verder gaat.

"Zolang asielzoekers bij hun aankomst systematisch op straat worden gezet, zullen er nieuwe tentenkampen ontstaan en gebouwen worden geopend. De strijd zal doorgaan tot de Belgische regering haar eigen wetten respecteert", zegt Sacha van het steuncollectief. Het collectief organiseert zondag om 13.30 uur daarom nogmaals een manifestatie voor het bezette gebouw.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni