Manneken Pis viert internationale dag tegen geweld op vrouwen met nieuw kostuum

© Isabelle Kempeneers via Twitter
| Het oranje kostuum van Manneken Pis.

Manneken Pis trekt zondag, op de internationale dag tegen geweld op vrouwen, een nieuw kostuum aan ter ere van "Orange the world", de jaarlijkse campagne van de Verenigde Naties om geweld tegen vrouwen en meisjes een halt toe te roepen.

Het kostuum is een creatie van styliste Gioia Seghers en werd zaterdag in het Brusselse stadhuis geschonken door VN-Vrouwen, het vrouwenagentschap van de Verenigde Naties, en European Women's Lobby.

Manneken Pis showt zijn nieuwe oranje tenue zondag van 10 tot 18 uur. De initiatiefnemers vroegen tegelijk de ratificatie en de implementatie van het Verdrag van Istanboel en hielden een pleidooi voor een Europese strategie die op termijn een einde moet maken aan alle vormen van mannelijk geweld.

Isabelle Kempeneers, vice-voorzitster van de Raad van Franstalige Vrouwen in België, wees erop dat in België sinds begin dit jaar al 33 vrouwen het slachtoffer werden van vrouwenmoord, proportioneel gezien acht keer meer dan in Frankrijk. Daarnaast worden elke dag acht klachten wegens verkrachting ingediend en krijgt één koppel op de acht te maken met psychologisch geweld.

"De conventie van Istanboel bevat verschillende aanbevelingen en verplichtingen die de Europese lidstaten moeten respecteren. België moet een rapport indienen over hoe het de aanbevelingen in de praktijk omzet en ook de verenigingen op het terrein mogen een alternatief rapport overmaken. Volgens hen wordt 80 procent van de aanbevelingen door België niet gevolgd, wat enorm is", aldus nog Kempeneers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?