De Paleizenstraat in Schaarbeek, woensdagmiddag.

Extra politiecombi's komen aan: ontruiming kraakpand ingezet

JB, Maxime Simon
15/02/2023
Updated: 15/02/2023 12.18u

De definitieve ontruiming van het kraakpand in de Paleizenstraat in Schaarbeek is woensdagochtend in gang gezet. Door een brandje en een overlijden van een bewoner verliep dat in eerste instantie vrij moeizaam.

Woensdag, kort voor de middag, is de ontruiming van het kraakpand in de Paleizenstraat definitief begonnen. Omstreeks 11u30 kwamen een tiental politiecombi's aanrijden en de straat in de beide richtingen blokkeren. Daardoor werd de ingang van het gebouw ook onttrokken aan het zicht van de massaal aanwezige pers.

Volgens onze verslaggever ter plaatse zouden in de vroege namiddag nog zo'n 250 bewoners met bussen naar het stadion van Crossing Schaarbeek vervoerd worden. Daar volgt dan, net zoals gisteren, een volledige medische check-up. Vervolgens krijgen de mensen, die in het bezit van een blauw polsbandje zijn, door het gewest een plaats toegewezen in het opvangnetwerk. De woordvoerster van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) bevestigde noch ontkende dat enkele Brusselse hotels hiervoor in aanmerking komen.

Hoe dan ook, woensdagavond moet het gebouw volledig ontruimd zijn. Daarna zal de politie van de Zone-Noord het gebouw, dat eigendom is van het Brussels gewest, verzegelen. Daarna begint dan de renovatie. Als die klaar is, zal de plek opnieuw dienst kunnen doen als opvangcentrum.

Chaos in de ochtend

De ontruiming verliep eerder vertraging op omdat woensdagochtend omstreeks 7 uur de brandweer moest tussenkomen toen twee dekens brand hadden gevat.

Door de rookontwikkeling stond het overgrote deel van de bewoners al vroeg buiten op straat. Tientallen mensen werden hogerop in de Paleizenstraat achter hekken geplaatst. Toen er gevraagd werd of enkele personen hun achtergebleven bagage nog uit het gebouw wilden halen, ontstond er even chaos. De grote groep asielzoekers stormden naar beneden, richting de ingang van het kraakpand. Daar zijn ze nu opnieuw achter hekken geplaatst.

Het is onduidelijk of de overgebleven asielzoekers, en met name degenen die als bewoner van het kraakpand een blauw bandje gekregen hebben, nog geholpen worden en ergens anders onderdak krijgen vandaag.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni