| Een decibelmeter in een Elsense bar.

Boetes voor geluidsoverlast in Elsene verdubbeld

SD
┬ę BRUZZ
14/02/2024

Boetes voor geluidsoverlast in Elsene zijn sinds 2018 verdubbeld. Dat blijkt uit een overlastbalans die de gemeente heeft opgemaakt. Met verschillende maatregelen hoopt de gemeente de balans tussen het uitgaansleven en de rust van gezinsvriendelijke buurten te behouden.

Tussen 2018 en 2022 steeg het aantal uitgeschreven boetes voor nachtelijke overlast bij particulieren van 94 naar 206, aldus de gemeente. Voor horecazaken steeg het aantal in dezelfde periode van 37 naar 71.

Dat is niet per se slecht nieuws, aldus de gemeente, want het betekent dat er doeltreffender wordt opgetreden. "Sinds lawaai doeltreffender bestraft wordt, zijn slachtoffers ook meer geneigd om meer klachten in te dienen."

Overdag zijn de klachten over de jaren niet toegenomen: van 59 bekeuringen in 2018 naar 33 in 2022. Drie dagvaardingen hebben tijdens die vier jaar tot een sluitingsbevel geleid.

Om geluidsoverlast tegen te gaan en overleg aan te moedigen, heeft de gemeente ingezet op bemiddeling, een nachtelijk geluidsverbod (tenzij er specifieke toestemming is), nachtpatrouilles en de Nachtraad opgericht. De tuinen van de Abdij van Ter Kameren worden 's nachts gesloten "om geïmproviseerde feestjes te voorkomen".

"Door het bijzondere karakter van Elsene moesten we deze kwestie proactief aanpakken" zegt burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo). "We willen de twee belangrijkste aspecten van de identiteit van Elsene behouden: een ruim aanbod aan uitgaansgelegenheden en gezinsvriendelijke buurten waar het goed leven is."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni