| Bomen worden geplant op het Flageyplein.

Brussel heeft al 1.200 bomen geplant in voorbereiding op de lente

© Belga
25/03/2024

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn er sinds de start van het plantseizoen bijna 1.200 nieuwe bomen geplant. Dat meldt Brussel Mobiliteit. Vooral aan de vergroening van het Flageyplein wordt naarstig gewerkt.

De 1.200 bomen werden aangeplant in de voorbije wintermaanden. Onder meer de werken in de Louis Mettewielaan in Sint-Jans-Molenbeek, het parkje aan de Jules De Troozsquare en de Negende Linielaan in Brussel zijn al achter de rug. Aan de Emile Bossaertlaan in Koekelberg, de E40 en de Ring ter hoogte van Anderlecht moeten er nog nieuwe bomen geplant worden. In totaal telt Brussel zo ongeveer 37.000 bomen.

Behalve nieuwe bomen aanplanten, onthardt het Brussels Gewest ook de straten en pleinen in Brussel. Dit om hitte-eilanden te bestrijden en de stad klaar te maken voor de klimaatverandering. Sinds 2020 zet Brussel Mobiliteit daarom ook in op projecten om de waterdoordringbaarheid van de bodemgrond te verbeteren.

Zo ook op het Elsense Flageyplein, dat nu onthard en vergroend wordt door meer dan honderd aangepaste struiken en bomen aan te planten. Het doel is om in de buurt van het Flageyplein ongeveer 1.800 vierkante meter te ontharden. Die groene corridor zal aansluiten op het groene netwerk dat al aanwezig is langs de vijvers van Elsene.

"Bomen verfraaien de buurt, zuiveren de lucht, helpen regenwater bufferen, stimuleren de biodiversiteit, absorberen CO2 en produceren zuurstof. In de zomer zorgt één enkele boom voor evenveel verkoeling als vijf airconditioners," zo legt Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) uit. "Meer groen draagt ook bij tot een betere levenskwaliteit. We willen elke Brusselaar een stukje natuur binnen handbereik bieden."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni