In het Biestebroekmoeras begonnen donderdag de graafwerken voor een gecontesteerd vastgoedproject. Activisten vrezen dat de werken tot milieuschade zullen leiden. "De site heeft geen enkele ecologische waarde", reageert de projectontwikkelaar.
©
Alliantie Biestebroekmoeras
| Volgens de Alliantie Biestebroekmoeras richten graafmachines sinds donderdag onherstelbare natuurschade aan.
In het Biestebroekmoeras begonnen donderdag de graafwerken voor een gecontesteerd vastgoedproject. Activisten vrezen dat de werken tot milieuschade zullen leiden. "De site heeft geen enkele ecologische waarde", reageert de projectontwikkelaar.
Het Biestebroekmoeras, vlak bij het kanaal Brussel-Charleroi, is de voorbije twintig jaar natuurlijk ontstaan op de site van de vroegere olieopslagplaats van Shell. Volgens natuurliefhebbers gaat het om "unieke fauna en flora in grauw stedelijk-industrieel gebied". Nog geen week geleden voerden buurtbewoners en burgerbewegingen, verenigd in de Alliantie Biestebroekmoeras, een protestactie tegen het luxe-bouwproject dat projectontwikkelaar Vervoordt Real Estate er wil bouwen.
Groot is dan ook hun ontzetting nu ze, sinds donderdag, graafmachines aan het werk zien op de site. Nadat milieuactivisten op de hoogte werden gebracht door een buurtbewoner, lossen ze elkaar in ploegen af om de graafactiviteiten ter plaatse te monitoren en te documenteren.
Allan Wei, een onderzoeker aan de ULB, is een van die natuurliefhebbers. Hij hield vrijdagvoormiddag de wacht. "Op drie uur tijd werd volgens onze berekeningen tweeduizend vierkante meter, op een totaal van dertienduizend vierkante meter, vernield. Vegetatie wordt ontworteld om het terrein plat te maken. De bestaande biodiversiteit wordt zo weggevaagd."
In het gebied waar de werken plaatsvinden, zijn bijvoorbeeld veel salamanders gesignaleerd, zo stipt de burgeralliantie aan. De natuurschade is volgens de milieuactivisten strijdig met een ordonnantie over natuurbehoud uit 2012. Ze eisen de onmiddellijke stopzetting van de werken en rekenen daartoe op een interventie van de overheidsdienst Leefmilieu Brussel.
"Het Biestebroekmoeras is volkomen verzonnen en heeft geen enkele ecologische waarde."
Dick Vervoordt
topman Vervoordt Real Estate
Topman Dick Vervoordt (zoon van kunstpaus Axel Vervoordt) van Vervoordt Real Estate, de eigenaar van de site, ziet dat helemaal anders. Volgens hem gaat het om een industriële site en niet om een moeras dat beschermd moet worden.
"Naar jaarlijkse gewoonte zijn we met een grote opkuis bezig. Dit doen we regelmatig, zodat het terrein er niet verwaarloosd uitziet", zo legt hij per e-mail uit aan BRUZZ. "Voor deze werkzaamheden is helemaal geen vergunning nodig. Er staan geen bomen met een stamomtrek groter dan 30 centimeter boven het maaiveld en er is geen beschermd groen aanwezig op de site."
Volgens de bouwondernemer is "het Biestebroekmoeras een fictief verhaal dat volkomen verzonnen is".
"Het industrieterrein, destijds zwaar vervuild en vandaag helaas nog steeds gevaarlijk voor de gezondheid, wordt doorheen de jaren gezuiverd. De huidige bouwput op de site werd gegraven om de saneringswerkzaamheden in 2016 te kunnen uitvoeren. Deze put bevat water, omdat het onder het niveau van de grondwaterspiegel moet dalen om zijn werk te kunnen doen. Dit is dus helemaal geen historisch moeras en de site heeft geen enkele ecologische waarde."
Het vastgoedbedrijf heeft milieu- en bouwvergunningen ingediend die momenteel worden verwerkt.
Leefmilieu Brussel spreekt zich nog niet uit over de zaak, al zou er met de graafwerken sprake kunnen zijn van een "mogelijk milieudelict verbonden aan de Ordonnantie Natuurbehoud."
"We verzamelen op dit moment informatie over deze zaak, in het bijzonder de toestand van de biodiversiteit op de site, om eventuele schade te evalueren", zegt Pascale Hourman, woordvoerder van Leefmilieu Brussel.
Lees meer over: Anderlecht , Milieu , Stedenbouw , Biestebroek