| Padden ontwaken een maand vroeger dan tien jaar geleden uit hun winterslaap door de klimaatopwarming.

Nu al paddenoverzet in Watermaal-Bosvoorde: 'Vroegere trek door klimaatopwarming'

NL
© BRUZZ
12/02/2024

In Watermaal-Bosvoorde hebben negen vrijwilligers van de vzw Natagora zondagnacht 37 padden en kikkers overgezet. “De trek begint veel vroeger dan normaal door de klimaatopwarming,” zegt vrijwilliger Jean-Pierry Thiry.

Nu de temperaturen ’s nachts stijgen, komen amfibieën uit hun winterslaap en keren ze terug naar hun broedplaatsen. Om die vijvers te bereiken, steken ze drukke wegen over. De vzw Natagora helpt de padden en kikkers om die broedplaatsen heelhuids te bereiken door overzetacties te organiseren.

Zondagnacht heeft in Watermaal-Bosvoorde, ter hoogte van de Wolvinnendreef en de Charle-Albertlaan, zo’n overzetactie plaatsgevonden. Daar bevinden zich heel wat vijvers waar de amfibieën naartoe gaan om hun eitjes te leggen.

*lees verder onder video

BRUZZ I DVLKO

Hoewel het nog maar begin februari is, telden de vrijwilligers 37 padden en kikkers die hun tocht naar een van de vijvers in de buurt maakten. “Zodra er nachtelijke buien zijn bij een temperatuur van zes graden, komen de amfibieën uit hun winterslaap en beginnen ze aan hun oversteek,” legt Jean-Pierry Thiry van Natagora uit. Door de klimaatopwarming is dat een maand vroeger dan tien jaar geleden.

Nog gedurende de hele week organiseert de vzw overzetacties in Brussel. “Soms zijn we alleen, soms hebben we een vijftigtal vrijwilligers,” zegt Thiry, die al zeventien jaar deelneemt aan overzetacties. “Op vrijdagen helpen scholen met de acties.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , Milieu , paddenoversteek , jean-pierre thiry , Natagora

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni