TotalEnergies niet langer hoofdsponsor van 20 km door Brussel

© Belga
09/02/2024

De Franse energiemultinational TotalEnergies is niet langer een hoofdsponsor van de populaire 20 km door Brussel. Dat heeft secretaris-generaal Carine Verstraeten van de vzw S.I. Brussels Promotion (SIBP), organisator van het sportieve evenement, gezegd.

Verschillende milieu- en mensenrechtenorganisaties - waaronder Greenpeace, Totalement Down en Amnesty International - hadden in de marge van vorige edities al geprotesteerd tegen de sponsoring door het energiebedrijf. Ze vonden dat de olie- en gasmultinational van het positieve imago van de wedstrijd profiteerde om het eigen imago op te krikken en op die manier aan greenwashing deed.

"Ons contract met deze historische partner, die ons meer dan twintig jaar gesteund heeft, is afgelopen", bevestigde Verstraeten aan Belga. Ook TotalEnergies laat in een communiqué weten dat de steun aan SIBP "geëvolueerd is".

Het nieuws werd al verwelkomd door schepen van Sport van de Stad Brussel Benoit Hellings (Ecolo), maar ook door de milieu- en mensenrechtenorganisaties die de voorbije jaren campagne voerden tegen de betrokkenheid van TotalEnergies.

"Door zich met positieve evenementen te associëren, wil TotalEnergies ons zijn olie- en gasactiviteiten doen vergeten, die de biodiversiteit vernietigen en massaal bijdragen aan de klimaatcrisis. Wij zijn enorm blij dat aan deze greenwashing een einde komt", reageren de organisaties in een gezamenlijke mededeling

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni