| Sinds het begin van de vorstperiode op zondag 7 januari heeft Brussel Mobiliteit al vierhonderd ton zout en 150.000 liter pekelwater gestrooid op de Brusselse wegen.

Brussel bereidt zich voor op hevige sneeuwval: hinder verwacht

RV
┬ę BRUZZ
17/01/2024

Er wordt hevige sneeuwval voorspeld. Vanaf 10 uur zal het hoogstwaarschijnlijk beginnen met sneeuwen, 's avonds pas zal de sneeuw stoppen. Het Gewest bereidt zich voor met strooiploegen en er wordt hinder verwacht bij de NMBS, MIVB en de afvalophaling van Net Brussel.

"De strooiploegen van Brussel Mobiliteit staan 24 op 7 paraat en zullen waarschijnlijk dinsdagnacht nog preventief uitrijden, zodat de spits woensdagochtend vlot kan verlopen," zegt woordvoerder Inge Paemen. "Indien nodig wordt er overdag ook uitgereden, al is dat moeilijker met veel verkeer op de baan."

Het volledige netwerk van auto- en fietswegen wordt bestrooid. "Op de stoep is dat de taak van de bewoners op de eerste verdieping en op paden zonder bewoners, zoals aan parken, is het de taak van de gemeente," stelt Paemen.

Sinds het begin van de sneeuwperiode op zondag 7 januari heeft Brussel Mobiliteit al 400 ton zout en 150.000 liter pekelwater gestrooid op de Brusselse wegen. Er is nog 4000 ton zout op voorraad.

Voorzorgen afvalophaling

Ook Net Brussel maakt zich klaar. De ophalingen die voor woensdagochtend gepland zijn, zullen iets vervroegd worden om nog voor de sneeuw klaar te zijn. "We nemen geen enkel risico," zegt Adel Lassouli, woordvoerder van het agentschap. De vuilniswagens zullen overal rijden, behalve de steilste straten of lanen waar te veel sneeuw ligt.

Het agentschap vraagt Brusselaars om hun zakken zoals gewoonlijk buiten te zetten, maar om ervoor te zorgen dat ze de voetpaden sneeuwvrij maken, zodat de ophaalploegen in de best mogelijke omstandigheden kunnen werken.

Mogelijk hinder op het spoor

De NMBS verwacht een risico op verstoord treinverkeer op het hele spoornetwerk en neemt samen met spoornetbeheerder Infrabel maatregelen. Zo laat NMBS-woordvoerder Bart Crols weten dat locomotieven 's nachts onder spanning worden gezet om het eerste vertrek te garanderen.

Rijtuigen behouden 's nachts een minimale temperatuur. Alle elektrische componenten worden ook zo goed mogelijk geïnspecteerd om defecten te voorkomen. Daarnaast staat NMBS-personeel 24 uur paraat om perrons en ingangen van stations sneeuwvrij te houden.

Winterdraaiboek MIVB

Ook de MIVB beschikt over een gedetailleerd draaiboek met verschillende scenario's en een resem maatregelen tijdens een winterprik. Dat draaiboek treedt in werking wanneer de temperatuur onder de 5 graden Celcius duikt. Op het tram- en metronet verwacht de vervoersmaatschappij niet veel hinder.

"In tegenstelling tot de dode bladeren van bomen leveren sneeuw en ijzel in principe geen grote problemen op voor onze trams. IJs blijft niet goed hangen aan de sporen en het gewicht van een passerende tram verwijdert een laag ijs gemakkelijk," klinkt het in een persbericht.

Bussen zijn wel gevoeliger voor winterse grillen, en naargelang de situatie op het net, treden verschillende scenario's in werking. De MIVB raadt aan om steeds de website of app te raadplegen om te weten te komen of je traject of lijn hinder ondervindt door de slechte weersomstandigheden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni