| De sporen ter hoogte van Brussel-Noord.

Dagelijks meer dan 12 uur vertraging door spoorlopers en ongevallen aan overwegen

15/02/2024

Spoorlopers en incidenten aan overwegen hebben vorig jaar dagelijks 12 uur en 30 minuten vertraging bij het treinverkeer veroorzaakt. Dat is een verdubbeling tegenover 2021, meldt spoornetbeheerder Infrabel donderdag tijdens een persconferentie.


Hoewel het aantal ongevallen aan overwegen en het aantal spoorlopers vorig jaar lichtjes daalde, was de impact ervan veel groter voor het treinverkeer. Vooral spoorlopers gooiden de treindienst overhoop. In 2023 waren er 632 meldingen van spoorlopen, goed voor gemiddeld bijna 10 uur vertraging per dag. Bij die incidenten vielen vijf doden en vier zwaargewonden.

Die cijfers zijn vergelijkbaar met 2022 toen er 649 meldingen waren, al lag de vertraging toen net iets lager. Over het algemeen was er een dalende tendens sinds 2018, maar Infrabel stelt de laatste twee jaar opnieuw een lichte stijging vast.

Er vonden vorig jaar ook 324 incidenten aan overwegen plaats. Die (verkeers)ongevallen en voorvallen, zoals een afgereden slagboom of bovenleiding, leidden tot een vertraging van 52.925 minuten of gemiddeld meer dan 2 uur per dag. Er waren 31 ongevallen aan overwegen waarbij zes dodelijke slachtoffers en vijf gewonden vielen. Die cijfers liggen in lijn met de dalende tendens van de laatste jaren.

Buurtbewoners

Van de 31 ongevallen gebeurden er 25 op de klassieke spoorlijnen en zes op goederenlijnen in havengebied. Bij de ongevallen buiten havengebeid valt op dat het in driekwart van de gevallen om buurtbewoners gaat die in de omgeving van de overweg wonen. "Ze denken allicht de omgeving goed te kennen, maar een trein is altijd een risico", waarschuwt Benoît Gilson, CEO van Infrabel. "Een mensenleven is zoveel meer waard dan één minuut tijdwinst."

Bijna een derde van de 31 ongevallen gebeurde in november en december. Bij 80 procent van de ongevallen was een wegvoertuig betrokken. De hoofdoorzaak van die incidenten aan overwegen is het niet respecteren van verkeersregels, voornamelijk het negeren van de signalisatie. Ook belangrijk is onvoorzichtig gedrag van weggebruikers die zich vastrijden of die de overweg nog proberen over te steken terwijl de verkeerssituatie dat niet meer toelaat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , spoorlopers , Infrabel , dodelijke overwegen , treinvertragingen , spoorwegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni