Car sharing met Zipcar en Ubeeqo in Brussel

Dertig organisaties ondertekenen charter om autodelen in Brussel toegankelijker te maken

© Belga
06/02/2024

Audodelen uitbreiden als duurzaam vervoersalternatief en daar zoveel mogelijk Brusselaars van laten genieten. Dat is, in een notendop, het akkoord dat dertig organisaties hebben ondertekend. De zogenaamde 'Green Deal' voor 'Inclusive Carsharing' is een initiatief van de Brusselse ministers van Leefmilieu en Mobiliteit, Alain Maron (Ecolo) en Elke Van den Brandt (Groen).

Autodelen wordt in Brussel steeds populairder. De laatste jaren is het aanbod diverser geworden en zijn er nieuwe operatoren bijgekomen die een breed scala aan verschillende diensten aanbieden. Het aantal gebruikers is in de hoofdstad sinds 2021 verdrievoudigd. Vandaag maken meer dan 50.000 Brusselaars regelmatig gebruik van een gedeelde auto. Het gaat vooral om jonge werkende volwassen tussen 25 en 45 jaar.

Dinsdag ondertekenden een dertigtal actoren, zowel operatoren van autodelen als publieke organisaties als La Ligue des familles en de gemeenten, de Green Deal om autodelen inclusiever en duurzamer te maken.

In de komende maanden zullen sommige actoren bijvoorbeeld kinderzitjes ter beschikking stellen in hun auto's. Anderen zullen voertuigen plaatsen rond sociale woningen of opleidingen organiseren voor personen die minder digitale vaardigheden hebben.

Grotere keuzevrijheid

"Met deze Green Deal maken we autodelen toegankelijk voor meer Brusselaars. We breiden het aanbod van duurzame mobiliteitsoplossingen op ons grondgebied uit, zodat iedereen meer keuze heeft om zich vrij te verplaatsen en zodat er minder wordt vervuild," stelt Maron.

"We stellen echter vast dat bepaalde groepen nog steeds geen toegang hebben tot dit efficiënte en economische gebruik van de auto: gezinnen die autostoelen nodig hebben, personen die geen smartphone hebben, personen die specifieke behoeften hebben zoals personen met beperkte mobiliteit, of gewoon personen die deze diensten niet kennen," zegt Van den Brandt.

De partners van deze Green Deal zoeken naar oplossingen voor alle mogelijke problemen, zodat "meer Brusselaars een grotere keuzevrijheid hebben om zich te verplaatsen," zegt de minister nog.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni