Gezien: burgers regelen zelf het verkeer op het IJzerplein

JP
© BRUZZ
29/03/2024

Meerdere gevallen van verkeersagressie, trams die kampen met hopeloze vertragingen, hulpdiensten die in de file staan en bewoners die wakker liggen van getoeter en de vervuiling: het IJzer- en het Saincteletteplein zijn een bottle neck van verkeersstromen, met alle gevolgen van dien. "Soms stappen bestuurders uit om het verkeer te regelen."

“Iedere dag is het een heksenketel", zegt Frank Boot, die vlakbij Sainctelette woont. Volgens hem duurt het soms tientallen minuten om met de auto de overkant van het plein te bereiken. Hij ziet regelmatig hoe mensen uitstappen om zelf het verkeer te regelen. Vrijdag nog zag hij hoe iemand op het IJzerplein een taxi naar de overkant trachtte te loodsen.

Eric Vandezande van het burgercomité IJzer-Sainctelette is het met hem eens. "Deze situatie kennen we al sinds Winterpret," zegt hij. Ook toen waarschuwden burgers over de verkeerschaos op het IJzerplein. Die had destijds verschillende oorzaken: de vele bezoekers van Winterpret en de werken aan de Antwerpselaan. Daar is één rijstrook afgesloten voor de aanleg van een fietspad langs de Kleine Ring.

De werken aan het fietspad zijn in theorie eind maart afgerond, zo laat de website van Brussel Mobiliteit zien. In de praktijk lijkt dat niet realistisch: het wegdek ligt op 29 maart nog helemaal open. "Het is een werf die traag vooruitgaat op een kruispunt dat toch al overgebruikt is," zegt Vandezande. "Die werken versnellen, zou zeker een deel van de oplossing zijn."

Er zijn - naast het fietspad aan de Antwerpselaan - nog verschillende werven die een impact hebben of zullen hebben op de verkeerssituatie. Zo zijn er nog herstellingen gaande aan het noordelijke deel van de Sainctelettebrug na de brand uit 2021. Bij de brand werden twee steunpalen aangetast die vandaag niet meer in productie zijn. "Ze moeten op maat gemaakt worden, het is een werk van lange adem," zegt Inge Paemen.

Voorlopig nog geen zicht op een vlottere doorstroming, dus. En dan moeten de grote renovatiewerken aan het Saincteletteplein zelf nog komen. Die zullen normaal gezien nog voor de zomer starten en nemen het gedeelte tussen het IJzerplein en de Havenlaan onder handen. Het plein krijgt een grondige heraanleg met als ambitie de ruimte beter te verdelen tussen voetgangers, fietsers, openbaar vervoer en autoverkeer.

De werken zullen stapsgewijs gebeuren om overlast zoveel mogelijk te vermijden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit , autoverkeer , IJzerplein , heraanleg Saincteletteplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni