1880 BIG CITY Budabrug 1

| De Budabrug. (archiefbeeld)

Heropening Budabrug opnieuw uitgesteld naar juni

DVDE
© BRUZZ
18/03/2024

De Budabrug zou tijdens de eerste week van juni weer in dienst en volledig operationeel moeten zijn, nadat die in 2022 beschadigd was geraakt bij de aanvaring door een binnenschip. Dat laat de Haven van Brussel, die eigenaar van de brug is, weten. De brug had in eerste instantie in oktober vorig jaar en later eind april weer open moeten gaan, maar de herstellingswerken liepen vertraging op.

Na de botsing heeft de Haven van Brussel besloten om het brugdek in zijn oorspronkelijke staat te herstellen, als onderdeel van het emblematisch industrieel erfgoed van de Haven.

Voor die operatie moesten staalconstructietechnieken worden ingezet die vandaag de dag niet meer worden gebruikt. Zo werden er bijna 3.000 klinknagels vervangen aan de hand van technieken uit de jaren 1950.

Bij de herstelling hoort ook meteen een modernisering. Zo is de oversteekplaats voor fietsers veiliger gemaakt.

Schilderwerken

Het brugdek is ondertussen grondig gerenoveerd in de magazijnen van Hye en wordt nu opnieuw geschilderd. Als dat afgerond is, start de afwerking ervan. Daarna zal het brugdek eind mei via de waterweg naar Brussel worden getransporteerd.

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) is tevreden met de herstelling. "Deze brug is van strategisch belang voor de mobiliteit in Neder-over-Heembeek en Haren", zegt hij.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni