Een bus van openbaar vervoersmaatschappij De Lijn

| Een bus van openbaar vervoersmaatschappij De Lijn.

Hinder op buslijnen van Vlaamse Rand naar Brussel

© Belga
17/01/2024

De staking bij De Lijn in de stelplaats van Asse in Vlaams-Brabant is uitgebreid naar andere stelplaatsen in de Vlaamse Rand. Dat melden de vakbonden ACV en ACOD en de openbaarvervoersmaatschappij woensdag.

Het is de derde dag op rij dat er in de regio Asse gestaakt wordt. Aanleiding is een intern conflict tussen buschauffeurs en een teamcoach in de stelplaats van Asse. De vakbonden staan echter niet allemaal achter de actie. "We betreuren de staking", zegt ACV-secretaris Eddy Bronselaer. "Dit is eerder een persoonlijk dan een professioneel conflict. Als elke leidinggevende op eender welk moment ontslagen kan worden, gaan er in de toekomst problemen ontstaan."

Volgens Stefaan Laroy van ACOD heeft de betrokken leidinggevende fouten gemaakt, en wordt er daarom gestaakt. "Maar we vragen zijn ontslag niet, we willen dat hij overgeplaatst wordt", zegt Laroy. "We hopen dat we snel tot een consensus kunnen komen."

Veertig procent niet uitgereden

Intussen is de stakingsbereidheid uitgebreid naar de bredere rand rond Brussel. Veertig procent van de buschauffeurs van De Lijn in de Vlaamse Rand zijn niet uitgereden, wat onder meer hinder oplevert op de lijn 136 (Groot-Bijgaarden-Alsemberg), lijnen 128 en 127 (Ninove-Brussel), lijnen 213 en 214 (Aalst-Brussel) en in de regio Dilbeek-Schepdaal en Ternat en Grimbergen, Meise en Wemmel.

Dat betekent niet dat geen enkele bus op deze lijnen rijdt: sommige buschauffeurs rijden wel nog, en ook de onderaannemers zijn zoals gewoonlijk aan het werk. De Lijn raadt aan de routeplanner online of in de app te raadplegen.

"We vinden het bijzonder jammer dat de reiziger de dupe is van een intern conflict", laat De Lijn nog weten. "We hopen zo snel mogelijk tot een oplossing te komen zodat onze dienstverlening opnieuw normaal kan verlopen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit , De Lijn , De Lijn staking , Ninove , Brusselse rand , de Brusselse Rand

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni