De bekende Albertbrug in Schaarbeek in de winter.

Infrabel wil honderdjarige Albertbrug in Schaarbeek grondig renoveren

┬ę Belga
03/05/2024

Spoornetbeheerder Infrabel wil de Brusselse Albertbrug, ook bekend als de Leeuwenoprit, grondig renoveren. Daarbij wordt de bovenstructuur vervangen door een nieuwe brug, geïnstalleerd op de bestaande fundamenten. De vergunningsaanvraag voor de renovatie van de ondertussen honderdjarige verbinding tussen Schaarbeek en de Stad Brussel wordt momenteel nog onderzocht door stedenbouwkundige dienst urban.brussels.

De renovatie van de Leeuwenbrug staat al bijna een decennium op de agenda. De eeuweling, opgeleverd tussen 1923 en 1925, brokkelt af en bedreigt het treinverkeer met belangrijke verbindingen naar onder meer de luchthaven, Antwerpen, Mechelen, Luik en Leuven.

In 2014 werden al stabiliteitsproblemen vastgesteld op de brug. Om de passage van het MIVB-vervoer te waarborgen moet het wegdek versterkt worden en breder gemaakt worden (tot 6,7 meter). Er worden ook twee nieuwe rijstroken voorzien voor een eventuele aanleg van een toekomstige tramlijn.

Het toekomstige okergele fietspad zal 2 meter breed worden.

Bloemenweide

Daarnaast wordt ook de toegangsweg tot Schaarbeek-Vorming en de treinsporen behouden. Omdat de brug zich in een gebied bevindt waar heel wat groen en natuur aanwezig is (het Moeraske, het Walckiers-park, de Zenne en het Kanaal), werd in het projectvoorstel rekening gehouden met de bescherming van de biodiversiteit. Zo wordt onder meer ook voorzien in de aanleg van een bloemenweide, die insecten en vlinders moet aantrekken.

In totaal zullen de werken naar schatting ongeveer twee jaar in beslag nemen. De werken zullen om mogelijke hinder tot een minimum te beperken, vooral 's nachts en in het weekend plaatsvinden. Mogelijk zullen er enkele belangrijke spoorwegen buiten dienst gesteld worden.

Infrabel laat weten het advies van de stedenbouwkundige dienst urban.brussels af te wachten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit , albertbrug , Schaarbeek , urban.brussels , Schaarbeek Vorming , Infrabel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni