Trams 3 en 7 rijden niet tussen Van Praet en Heembeek na de doortocht-van storm Ciara

| Archiefbeeld.

MIVB en NMBS waarschuwen voor hinder door storm

SD
© Belga - BRUZZ
22/02/2024

De MIVB heeft naar aanleiding van storm Louis haar stormplan ingeschakeld en enkele trams en bussen preventief omgeleid. En spoorwegmaatschappij NMBS waarschuwt reizigers voor mogelijke hinder op het hele net, voornamelijk aan de kust.

Het KMI waarschuwt donderdagavond voor storm Louis, die over ons land trekt met onweer, veel neerslag en rukwinden tot 110 kilometer per uur of meer. In heel Vlaanderen en Brussel geldt code oranje voor windstoten.

Bij de MIVB wordt het stormplan geactiveerd, dat betekent dat de trams en bussen die langs bosrijk of parkgebied rijden worden omgeleid, legt woorvoerster An Van hamme uit. "Daar waar we in het verleden de meeste problemen hebben gehad door vallende takken of zelfs bomen die omvallen, onderbreken we preventief de lijnen bij een storm met wind vanaf 100 kilometer per uur.

Het gaat om tram 7, die tussen Heembeek en Heizel wordt vervangen door pendelbussen. Tram 44 die normaal door het Zoniënwoud gaat wordt beperkt tot Madoux en omgeleid langs Stokkel. Bus 41, die normaal door het Terkamerenbos rijdt, wordt lokaal omgeleid.

Treinverkeer

De NMBS en spoornetbeheerder Infrabel hebben voorlopig nog geen specifieke voorzorgsmaatregelen genomen, al worden de weersvoorspellingen nauwlettend opgevolgd. Infrabel kan eventuele snelheidsbeperkingen voor het treinverkeer opleggen op basis van recente voorspellingen.

De spoornetbeheerder vraagt wel aan mensen die in de buurt van sporen wonen om voorwerpen die door de stormwind weggeblazen kunnen worden, binnen te zetten of vast te binden. Om de mogelijke schade door de hevige wind te beperken, voert het spoorpersoneel inspecties uit rond de sporen.

"Bij onmiddellijk gevaar op de sporen moet het nummer 112 gebeld worden, zodat Infrabel zo snel mogelijk kan reageren om het verkeer te onderbreken en de voorwerpen te bergen", klinkt het.

Eerder had de spoornetbeheerder verwezen naar het nieuwe oproepnummer 1711. Er staat daarnaast personeel van NMBS stand-by om in te springen als er een technisch probleem zou zijn met een trein.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, NMBS, MIVB, storm Louis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni