Valideren met een MOBIB-kaart op het netwerk van de MIVB voor openbaar vervoer in Brussel

| Valideren met een MOBIB-kaart op het netwerk van de MIVB voor openbaar vervoer in Brussel.

MIVB int helft van boetes voor zwartrijden niet

© Belga
16/02/2024

Het afgelopen jaar gaf de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB 72.651 boetes voor het niet bezitten van een geldig vervoersbewijs. De helft daarvan wordt evenwel nooit betaald. Noch aan de MIVB, noch via een gerechtsdeurwaarderskantoor.

Dat blijkt uit het antwoord van minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) op een schriftelijke vraag van Vlaams Belang-parlementslid Dominiek Lootens-Stael.

De MIVB controleerde het afgelopen jaar maar liefst 1,4 miljoen reizigers op zijn net, van wie er 72.651 een boete kregen voor het niet kunnen voorleggen van een geldig vervoersbewijs. Dat zijn er 4.866 meer dan het jaar voordien, of een stijging van 7 procent. Het grootste aandeel boetes waren boetes van 107 euro voor een eerste overtreding (54.459), terwijl 17.967 recidivisten een boete van 212 euro kregen en 225 reizigers 408 euro moesten ophoesten voor het bezit van een vervalst vervoersbewijs.

Gerechtsdeurwaarderskantoor

Volgens de MIVB worden 40 procent van de uitgeschreven boetes rechtstreeks betaald. Een kleine 10 procent wordt geïnd via een gerechtsdeurwaarderskantoor. "De helft van de uitgeschreven boetes wordt dus niet geïnd, wat een verkeerd signaal is naar de eerlijke reiziger toe, maar ook naar de zwartrijder die zo ongegeneerd zijn asociaal gedrag kan verder zetten", aldus Lootens-Stael. Het Vlaams Belang-parlementslid besluit dat de MIVB zo enkele honderdduizenden euro's misloopt, in een periode waar zware investeringen aan de gang zijn zoals metrolijn 3, de vernieuwing van de tramvloot en het buspark of de uitbreiding van het tramnet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit , MIVB , boetes

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni