De ingang van het Zuidstation aan de Fonsylaan

| De fietsenstalling aan de ingang van het Zuidstation.

Nationaal register in strijd tegen fietsdiefstal stap dichterbij

© Belga
16/01/2024

De Kamercommissie Mobiliteit heeft dinsdag het pad geëffend voor een nationaal fietsregister, dat fietsendiefstallen moet helpen voorkomen. De leden keurden unaniem een wetsontwerp goed dat instemt met een samenwerkingsakkoord voor zo'n fietsregister. Als ook de plenaire Kamer binnenkort instemt, kan tegen de zomer de registratie van fietsen van start gaan.

De federale regering en de gewesten sloten in april vorig jaar een samenwerkingsakkoord over de oprichting van MyBike. Dat register bestond al in Brussel en wordt binnenkort uitgebreid naar het hele land. Concreet wordt elke fiets gemerkt met een unieke QR-code en geregistreerd in de databank, die toegankelijk is voor politie en justitie. Gebruikers zullen er alle details over hun fiets kunnen invoeren, zoals foto's en aankoopbewijzen.

'Echte plaag'

Bedoeling is de diefstal en heling van fietsen tegen te gaan. "Fietsers weten jammer genoeg maar al te goed dat fietsdiefstal nog steeds een echte plaag is in België. Dit kan zelfs een rem zetten op de keuze voor de fiets als vervoermiddel, terwijl fietsen de beste keuze is voor je gezondheid, voor het klimaat en je portemonnee," aldus een opgetogen minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo).

Het samenwerkingsakkoord kreeg al groen licht in de drie deelstaatparlementen. Nu is dus de Kamer nog aan de beurt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni