Mensenrechtenactiviste Nadia Hadad

| Nadia Hadad, voorzitter van de Social Policy Comittee en lid van de Executive Comité van het Europese Forum voor mensen met een handicap, hier in 2022.

Rolstoelgebruiker zit thuis vast door defecte lift: 'Gegijzeld in eigen appartement'

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
19/03/2024

Door een defecte lift kan rolstoelgebruiker Nadia Hadad al vijf dagen haar appartement niet uit. Hierdoor mist ze een conferentie, nota bene over inclusie van personen met een handicap. "Ik loop niet enkel morele schade op, maar ook economische."

Hadad woont in de Drukpersstraat in een flat, op de eerste verdieping, van de Grondregie van de Stad Brussel. Vanaf 10 maart ging de lift af en toe defect, sinds vrijdag 15 maart zit die compleet vast, tot op vandaag.

De firma Schindler zag dat een deel van de zekeringskast vervangen moet worden, maar daarop is het wachten. Hoelang nog, is onduidelijk. Zowel van de Grondregie als van het bedrijf Schindler hoort Hadad verschillende data.

"Ik zit al vijf dagen vast, gegijzeld in mijn eigen appartement", zegt Hadad. "Het is onverantwoord om een persoon met een handicap gegijzeld te houden in zijn appartement omdat er in heel Brussel geen zekeringskast te vinden is."

Inclusie-evenement

Hadad is lid van het Executive Comité van het Europese Forum voor mensen met een handicap (EDF). In die hoedanigheid was ze deze dinsdag uitgenodigd voor een Europees congres over "volledige inclusie van mensen met een handicap", in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.

"Daar kan ik nu niet naartoe", zegt Hadad. "Was de lift zondag al gerepareerd, dan zat ik zelfs in Stockholm, waar ik was uitgenodigd om te spreken. Ik heb dus niet enkel morele schade opgelopen, maar ook economische."

De Grondregie werd vrijdag op de hoogte gebracht en schoot meteen in actie. "We hebben contact opgenomen met de firma, maar zijn zelf van hen afhankelijk", klinkt het. "We doen er alles aan om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen." De conciërge is beschikbaar voor de meest kwetsbaren, laat de Grondregie nog via mail aan de bewoners van het pand weten.

Aangepast appartement

Hadad heeft gelukkig zelf ook assistentie, en dit 24/7. Zij voorzien in levensmiddelen. Maar naar buiten kan ze niet. "Mij zouden ze eventueel nog naar beneden kunnen dragen, maar wat met mijn rolstoel? Die weegt 190 kilogram."

Een beter aangepast appartement lijkt een optie, maar daar is ze voorzichtig in. "Ik heb nu een driekamerappartement, wat nodig is voor mijn persoonlijk assistent. Als ik van appartement verander, kijken ze naar de gezinssamenstelling en wordt dat een eenkamerappartement."

Ze hoopt dat de lift nu zo snel mogelijk gemaakt wordt. "Want als ik Schindler vraag wat ik moet doen als ik me slecht voel of naar de spoed moet, zeggen ze: bel de brandweer. Mijn vastzitten is niet prioriteit, erg of urgent."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Mobiliteit , Politiek , mensen met een beperkte mobiliteit , grondregie stad brussel , Nadia Hadad , Grondregie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni