BRUZZ I DVLKO

| De brand bij Brucargo veroorzaakte een enorme zwarte rookpluim die vanop verschillende plekken op de Brusselse Ring goed te zien is.

Brand op Brucargo nabij luchthaven Zaventem: 'Alles wijst op onopzettelijke brand'

© Belga - BRUZZ
13/06/2024
Updated: 14/06/2024 10.13u

Het parket Halle-Vilvoorde heeft geen deskundige aangesteld om de oorzaak te onderzoeken van de uitslaande brand die donderdag een loods verwoestte op goederenluchthaven Brucargo. Dat meldt parketwoordvoerder Ingrid Moriau. "Alles wijst op een onopzettelijke brand", klinkt het.

De uitslaande brand die donderdag is uitgebroken in een loods op de goederenluchthaven Brucargo in Machelen, is nu ook volledig geblust. De bluswerken hebben nog de hele nacht geduurd, pas vrijdagochtend meldt de brandweer Vlaams-Brabant-West dat de brand is bedwongen.

De brand bij het bedrijf Gosselin Logistics brak donderdagnamiddag rond 16.00 uur uit en verspreidde zich snel. De werknemers die in het gebouw aanwezig waren, konden zich in veiligheid brengen, ook de omliggende loodsen en bedrijfsgebouwen werden uit voorzorg geëvacueerd. De hulpdiensten stelden in de omgeving een grote perimeter in.

De rook van de brand verspreidde zich over een groot gebied rond de luchthaven, zowel de gemeente Machelen als buurgemeente Steenokkerzeel gaf omwonenden de raad om ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te schakelen.

Dak ingestort

De brandweer Vlaams-Brabant-West had de handen vol om het vuur te bestrijden en te vermijden dat de brand zou overslaan naar de aanpalende gebouwen. Die konden gevrijwaard worden, maar de loods waar de brand woedde ging zo goed als volledig in de vlammen op. In de loop van de vooravond stortte ook het dak van het 4.000 vierkante meter grote gebouw volledig in.

Het nablussen nam een groot deel van de nacht in beslag. In samenwerking met de Civiele Bescherming en een gespecialiseerde firma werd het ingestorte dak met kranen opengelegd, zodat de resterende brandhaarden geblust konden worden en alles kon afgekoeld worden.

Pas omstreeks 6.00 uur vrijdagochtend kwam dan het bericht dat de brand volledig geblust was en de perimeter kon worden opgeheven. De brandweer laat wel een brandwacht ter plaatse om eventuele opflakkeringen te voorkomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit , Brandweer Vlaams-Brabant , brucargo , Brussels Airport , Brussels Airport Company

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni