Van den Brandt komt met oplossingen voor lamgelegde Van Praet-as

© BRUZZ
15/01/2024
Updated: 15/01/2024 17.40u

Door werken aan de nieuwe tramlijn 10 en de gedeeltelijke onderbreking van lijnen 3 en 7 is het verkeer aan de Van Praetlaan in het noorden van Brussel sterk ontregeld. Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) heeft het over “een ongelukkige samenloop van omstandigheden” en belooft beterschap.

Momenteel wordt tram 3 vervangen door een T-bus tussen Docks en Esplanade, terwijl een andere T-bus de onderbroken tramlijn 7 tussen Docks en Heembeek dekt.

Maar die vervangbussen krijgen logischerwijs niet iedereen even vlot aan boord als de drukke tramlijnen 3 en 7. Reizigers klaagden deze week over complete chaos.

Verschillende factoren

In een reactie spreekt minister Van den Brandt over een “ongelukkige samenloop van omstandigheden”.

“De huidige situatie is voornamelijk het gevolg van de verzakking van de Léon Monnoyerkaai, die heeft geleid tot de sluiting van de Werkhuizenkaai. Dit komt bovenop de onbeschikbaarheid van de Buda-brug (na een botsing met binnenvaartschepen) en de grote beperking van de Albert-brug (Leeuwoprit), die de doorgang van een groot aantal voertuigen, waaronder vrachtwagens, verhindert. Het heeft dus niet zozeer te maken met de coördinatie van de werken”, klinkt het.

Volgens Van den Brandt waren de moeilijkheden met de ingelegde buspendels ook te wijten aan “de hoge frequentie van bussen en trams die de Docks-site overstaken op hun gereserveerde site”.

“Dit had tot gevolg dat het autoverkeer werd geblokkeerd, waardoor ook de buspendels vast kwamen te zitten.”

Pakket oplossingen

Om de verkeerschaos het hoofd te bieden, komt Van den Brandt met een reeks noodoplossingen. Het gaat onder meer om tijdelijke verkeerslichten ter hoogte van de Van Praetbrug (in afwachting van de definitieve lichten), de verhoging van de groenfase van de verkeerslichten onderaan de oprit Rupel in de richting van de Werkhuizenkaai, en een paar studies om de verkeersdoorstroming op het traject te verbeteren.

De apps Waze en Google Traffic, die vandaag schijnbaar aangeven dat de Werkhuizenkaai gesloten is voor het verkeer, wordt verzocht om die informatie recht te zetten.

Ook Vlaanderen krijgt een vraag van het kabinet-Van den Brandt, en wel om de zwaarste fasen van de werken aan het viaduct van Vilvoorde uit te stellen, waardoor het vrachtverkeer onrechtstreeks naar deze sector zal verschuiven. Ook de heropening van de afgesloten rijstroken op de Trooz-brug behoren tot het oplossingenpakket.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni