Keizer Karellaan wordt stadsboulevard: van aangenamer en veiliger tot gemiste kans

© BRUZZ
10/05/2024
Updated: 10/05/2024 18.47u

Brussel Mobiliteit heeft een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd voor de volledige herinrichting van de Keizer Karellaan. Het project voorziet de aanleg van een stadsboulevard, met meer groen en fietspaden. Maar de plannen vallen niet bij iedereen in goede aarde. “Een gemiste kans”, klinkt het bij burgemeester van Sint-Agatha-Berchem Christian Lamouline (LBR).

Volgens Brussel Mobiliteit is de Keizer Karellaan momenteel een weinig aantrekkelijke en drukke verkeersas, zonder voorzieningen voor fietsers. Doel van de heraanleg is om de laan beter te integreren in het stedelijk weefsel en zo de levenskwaliteit van de bewoners te verbeteren.

Stadsboulevard

“De Keizer Karellaan zal een stadsboulevard worden, die zowel plaats biedt aan autoverkeer als aan fietsers en voetgangers”, klinkt het bij Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen). “De laan wordt aantrekkelijker voor de handelaars, aangenamer voor de bewoners en veiliger rond de schoolbuurt. Met nieuwe bomen en groene zones komen er ook ontmoetingsplekken voor de buurtbewoners, die vaak geen tuin of terras hebben.”

De twee rijstroken in beide richtingen blijven behouden, met inbegrip van de groene middenberm. Wel komt er een dynamisch coördinatie-en beheerssysteem voor verkeerslichten over de hele as om het verkeer vlotter te laten verlopen. Kruispunten die nu voor opstoppingen zorgen, worden daarbij vereenvoudigd. Voorts worden 165 van de huidige 387 parkeerplaatsen geschrapt voor de aanplanting van bomen.

Fietspaden

Het project voorziet ook de aanleg van fietspaden, onder meer tussen de gewestgrens en de kruising met de Dendermondestraat. Daar komt er eentje van vier meter breed, aangesloten op de toekomstige Vlaamse fietssnelweg F2. Er worden 88 fietsstalplaatsen voorzien en dropzones voor deelsteps- en fietsen.

Nog op de planning staat de aanleg van vier pleintjes, aan de Louis Bankengaarde, de Willy Chambongaarde, Oscar Maesschalckstraat en Dendermondestraat. Op die plekken zal nieuw straatmeubilair ingericht worden, met onder andere speeltuigen voor kinderen en meer groen.

In totaal zal 75.000 vierkante meter van de Keizer Karellaan onthard worden voor aanplantingen. Sommige bestrate gedeelten zullen ook doorlaatbaar zijn, zoals de parkeerplaatsen en de bufferzone tussen parkeerplaatsen en fietspaden.

Gemiste kans

Volgens burgemeester van Sint-Agatha-Berchem Christian Lamouline zijn deze plannen slecht nieuws voor zijn gemeente. Hij is vooral bezorgd om een deel van de Gentsesteenweg die in het kader van de heraanleg éénrichtingsverkeer wordt. Dat zal volgens hem voor veel problemen in de buurt zorgen.

Ook het ontbreken van tramsporen in de middenberm is volgens Lamouline een gemiste kans, een mening die de burgemeester van de aanpalende gemeente Ganshoren Jean-Paul Van Laethem (ProGanshoren) deelt. Al is hij over het algemeen wel tevreden met de plannen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren , Sint-Agatha-Berchem , Mobiliteit , Brussel Mobiliteit , Keizer Karellaan , Elke Van den Brandt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni