| Een toestel van Brussels Airlines taxiet naar de startbaan (archief).

Vliegen met Brussels Airlines wordt tot 36 euro duurder door milieutoeslag

© Belga
25/06/2024

De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa start met een milieutoeslag voor alle vluchten met vertrek uit Europa. De toeslag geldt bij alle luchtvaartmaatschappijen van de groep, dus ook bij Brussels Airlines, waar de toeslag tot 36 euro zal bedragen per vlucht.

De milieutoeslag is dinsdag aangekondigd in een persbericht van de Lufthansa Group. Die spreekt van een toeslag van 1 tot 72 euro, afhankelijk van de afstand en de reisklasse. Bij Brussels Airlines zal de milieutoeslag maximaal 36 euro bedragen, zegt een woordvoerster.

De toeslag zal gelden voor alle passagiers die vertrekken vanuit de 27 lidstaten van de Europese Unie en vanuit het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Zwitserland. Hij zal worden aangerekend bij boekingen vanaf komende woensdag, voor reizen vanaf 1 januari 2025.

Dekking toenemende milieukosten

"Deze toeslag is bedoeld om een deel van de steeds toenemende extra kosten die voortvloeien uit milieuregelgeving, te dekken," zegt de Duitse luchtvaartgroep in het persbericht. Ze verwijst onder meer naar de EU-verplichting om vanaf 2025 duurzamere brandstof (sustainable aviation fuel of SAF) toe te voegen aan de traditionele kerosine. SAF is echter veel duurder. Ook bijvoorbeeld aanpassingen aan het systeem voor emissiehandel van de Europese Unie spelen een rol.

De Lufthansa Group zegt elk jaar miljarden te investeren om vliegen duurzamer te maken. "De luchtvaartgroep is echter niet in staat zijn om alle stijgende extra kosten als gevolg van wettelijke eisen de komende jaren alleen te dragen. Een deel van die verwachte kosten voor het jaar 2025 moet nu worden gedekt door de nieuwe milieutoeslag," luidt het. De groep wil tegen 2023 haar CO2-uitstoot halveren (in vergelijking met 2019) en wil tegen 2050 CO2-neutraal zijn.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni