Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) in het Vlaams Parlement

| Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) in het Vlaams Parlement.

Week uitstel voor werken Leonardkruispunt? Beslissing valt op laatste nippertje

Emmanuel Vanbrussel
15/04/2024

Deze maandagavond staat een ultiem politiek overleg tussen Vlaanderen, Brussel en Wallonië gepland over de nieuwe werken aan het Leonardkruispunt. Dat terwijl die volgens de huidige planning dinsdag al starten.

De ministers van Mobiliteit van Vlaanderen (Lydia Peeters, Open Vld), Brussel (Elke Van den Brandt, Groen) en Wallonië (Philippe Henry, Ecolo) houden maandag om 18 uur een online interministeriële conferentie over de werken aan het Leonardkruispunt, zo geeft het kabinet-Van den Brandt aan. Het heikele dossier wordt daarmee naar het politieke niveau 'geëscaleerd', nadat technisch overleg op vrijdag tussen de administraties en de betrokken gemeenten niets opleverde.

De gemeenten - met Oudergem op kop - willen uitstel van de nieuwe fase van de werken, zodat eerst een breed mobiliteitsplan uitgewerkt kan worden. Zij vrezen grote verkeersoverlast. Maar volgens het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer is uitstel om techische redenen "geen optie."

Institutioneel kluwen

De werken rond het Leonardkruispunt, die impact hebben op zowel het Brusselse, Vlaamse als Waalse gewest, groeiden de voorbije weken uit tot een symbooldossier dat de moeilijke samenwerking en communicatie tussen de verschillende institutionele niveaus in België blootlegt.

De gemeente Oudergem was de eerste partij die begin vorige week om een tijdelijke opschorting van de nieuwe fase van de werken vroeg. De directe aanleiding was de verrassende beslissing van het Vlaamse agentschap Werken en Verkeer om al vanaf dinsdag 16 april de afrit richting Waterloo vanuit Oudergem af te sluiten. Dat doet Oudergem vrezen voor grote plaatselijke files. Om de druk op te voeren, stuurde de Brusselse gemeente intussen een ingebrekestelling richting Vlaams Gewest.

Ook het Waals Gewest eist een pauze, evenals Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt. Zij plakte er vorige week een concrete tijdsduur op: uitstel van de werken van één week, wat ruimte moet bieden om een mobiliteitsplan voor de omgeving uit te werken.

Bouchez

Ze kreeg maandag bijval van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, die zich in het dossier mengde door Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters rechtstreeks op te bellen. Daarmee is het debat meteen ook naar het nationale niveau getild.

"Ze lijkt niet tegen het idee van een week uitstel te zijn. Maar veel langer dan dat kunnen we het niet uitstellen," zegt hij maandag aan La Libre over zijn gesprek met medeliberaal Peeters.

"Een week uitstel is niet royaal, maar dat uitstel zou nuttig zijn voor het implementeren van een verkeersomleidingsplan, het plaatsen van bewegwijzering, het goed informeren van mensen en het integreren van de omleiding in software zoals Waze," zo echoot hij Van den Brandt.

Het kabinet van Lydia Peeters (Open VLD) laat via Belga weten tijdens het overleg van maandagavond te zullen luisteren naar alle vragen. "We hebben de vraag van verschillende kanten gehoord voor een week uitstel, dat is een mogelijke optie om te bekijken," aldus haar woordvoerder.

Illustratief voor de gevoeligheden aan Franstalige kant is de volgende cartoon van Moustique:

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni