BRUZZ 24 over werken Leonardkruispunt: 'Geef ons week uitstel om omkadering uit te werken'

Astrid Van Peer, Jasmijn Post
© BRUZZ
12/04/2024
Updated: 12/04/2024 22.35u

Vlaanderen mag niet zomaar een belangrijke toegangsweg naar het Brussels Gewest afsluiten. Dat zegt de burgemeester van Oudergem naar aanleiding van de werken aan het Leonardkruispunt. Daarbij wordt de verbinding van de E411 vanuit Oudergem naar de Ring (richting Waterloo) vanaf dinsdag afgesloten. De gemeente Oudergem overweegt gerechtelijke stappen en heeft alvast een ingebrekestelling verstuurd. Intussen vraagt Brussels minister van Mobiliteit Van Den Brandt (Groen), in naam van het Waalse en Brusselse Gewest, een week respijt om goede omkaderende maatregelen uit te werken.

De gemeente Oudergem heeft Vlaanderen in gebreke gesteld vanwege de geplande afsluiting van een belangrijke gewestweg. Een ingebrekestelling is een schriftelijke mededeling waarin een partij – in dit geval Oudergem - een andere partij – het Vlaams Gewest – laat weten dat ze tekort schiet in een afspraak. Het is een laatste kans om afspraken na te komen voordat een partij naar de rechtbank gaat.

De ingebrekestelling van Oudergem is een reactie op het voornemen van Vlaanderen om de toegang van de ringweg vanuit Oudergem naar Waterloo af te sluiten. Die afsluiting (op Vlaams grondgebied) is nodig vanwege onvoorziene werkzaamheden aan het Leonardkruispunt.

64d9339a-leonardtunnelwerfzone.jpg

Agentschap Wegen en Verkeer

"De bijzondere wet op institutionele hervormingen van 8 augustus 1980 is duidelijk,” schrijft Sophie de Vos (Défi), de burgemeester van Oudergem, daarover in een persbericht. "Overleg tussen de betrokken gewesten is een vereiste, voordat toegangswegen kunnen worden afgesloten."

Het besluit om het Vlaamse Gewest in gebreke te stellen volgt op "herhaalde pogingen" van de gemeente Oudergem om alternatieve oplossingen te vinden om zo de overlast voor burgers en omliggende gemeenten te minimaliseren.

"Als Vlaanderen niet bereid is om de nodige stappen te zetten om de overlast te verminderen en de wettelijke voorschriften na te leven, hebben we het recht om gerechtelijke stappen te ondernemen," waarschuwt De Vos.

Ook Brussels en Waals Gewest willen werken opschorten

Ter herinnering: het Vlaamse agentschap Werken en Verkeer heeft aangekondigd dat van 16 april tot eind oktober 2024 de route van Oudergem/Herrmann Debroux naar Waterloo gesloten zal zijn bij het Leonardkruispunt. Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwde eerder al dat dit veel verkeershinder kan veroorzaken.

Oudergem wil dat Vlaanderen de werkzaamheden opschort tot er een duidelijk mobiliteitsplan is. Ook vragen ze om overleg met politie, betrokken gemeenten, vervoersmaatschappijen, gewesten en hulpdiensten. Ook de gemeentes Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe steunen dat verzoek.

De Waalse minister van Mobiliteit, Philippe Henry (Ecolo) maakte donderdag op de RTBF bekend dat ook hij een opschorting wil van de werken, net als zijn collega-minister, Elke Van den Brandt (Groen) voor Brussel. Zij wil minstens "één week" uitstel van de werken. Die week wil ze gebruiken om een "goede omkadering" uit te werken: denk aan overleg met brandweer en politie en uitwerking van verschillende alternatieven, maar ook aan een samenwerking met de app Waze en Google om het verkeer in de juiste richting te sturen.

Lees verder onder de video.

Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brand (Groen) vraagt één week extra tijd om betere alternatieven uit te werken.

Voorlopig geen uitstel

Het kabinet van de Vlaamse minister van Mobiliteit, Lydia Peeters (Open VLD) heeft voorlopig geen ingebrekestelling ontvangen. Dat komt mogelijk doordat de post nog onderweg is, de brief werd vrijdag verstuurd.

Oudergem beschuldigt het Vlaams Gewest dat er geen overleg heeft plaatgevonden. Die uitspraak wil Peeters' woordvoerder nuanceren. "Het agentschap Wegen en Verkeer heeft vorige week vrijdag nog samengezeten met de gemeente Oudergem en deze vrijdag was er opnieuw een overlegmoment tussen de betrokken administraties."

"Het project stilleggen is niet zo eenvoudig," zegt de woordvoerder van het agentschap Werken en Verkeer in BRUZZ 24. "De werken stopzetten is niet echt een optie."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Oudergem , Samenleving , Leonardkruispunt , sophie de vos , Lydia Peeters , Brusselse ring

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni