| Bengaals vuur in het Anderlechtvak op Sclessin.

Na stopzetting Standard-RSCA: Pro League wil meer bevoegdheden voor stewards

HD
© Belga
15/04/2019

Volgens de Pro League, de belangenvereniging van de 24 profclubs in het Belgisch voetbal, moet er dringend werk gemaakt worden van een professionalisering van het werk van stewards. Die fouilleren de supporters wel bij het betreden van het voetbalstadion, maar hebben te weinig bevoegdheden om grondige controles te doen. "Bijkomende opleidingen zullen niet volstaan", aldus woordvoerder Stijn Van Bever.

"Het is niet moeilijk om pyrotechnisch materiaal binnen te smokkelen. De controles aan het stadion gebeuren door stewards en dan moet je de wet er eens op nalezen. De steward mag helemaal niet ver gaan. Maar niet alleen bij Anderlecht kampen ze met dat probleem", reageerde Frank Eeckhout van het RSCA Fan Board na de supportersincidenten op Sclessin van afgelopen vrijdag.

De vinger op de wonde, vindt de Pro League. De belangenvereniging pleit er al langer voor om de bevoegdheden van de stewards uit te breiden, want nu zijn de controles te oppervlakkig en is het te makkelijk om gevaarlijk materiaal - vaak gedemonteerd en dus niet groter dan een balpen - mee te krijgen in de stadions.

Stewards zijn vaak ook vrijwilligers van de voetbalclubs, waardoor het er nog wat gemoedelijker aan toe gaat.

Betere opleidingen

Vorig jaar nog lag er een voorstel op tafel om de voetbalwet uit te breiden, maar stewards kregen geen extra bevoegdheden. Bewakingsagenten mogen sindsdien wel grondiger fouilleren, maar die zijn te duur en hebben minder voeling met het voetbal. De Pro League vreest dat hun aanwezigheid in de tribunes wel eens zou kunnen werken als een rode lap op een stier.

Na de incidenten tijdens Standard-Anderlecht, die bij een 2-0 stand na amper 30 minuten werd stilgelegd, beseft de politieke wereld ook dat er iets moet veranderen.

Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) liet aan VTM al weten samen te zullen zitten met de Pro League en de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) om een oplossing te zoeken. "Vanaf het nieuwe seizoen dat start in augustus, zullen deze stewards effectief ter plaatse zijn en kunnen ingrijpen", beloofde De Crem, die vooral denkt aan bijkomende opleidingen.

Meer bevoegdheden

Maar alleen extra opleidingen zullen niet volstaan, klinkt het bij de Pro League. "We appreciëren de reactie van de minister. Elk initiatief onthalen we op gejuich", reageert woordvoerder Stijn Van Bever bij Belga.

"De sleutel ligt niet zozeer bij bijscholingen. Stewards weten vanuit hun ervaring goed genoeg wie de risicogroepen zijn, hoe Bengaals vuur eruit ziet en waar supporters het materiaal wegsteken. Het gaat er vooral om dat hun bevoegdheden uitgebreid moeten worden. Stewards moeten de autoriteit krijgen om doortastender te fouilleren en moeten ook de identiteitskaart kunnen vragen."

De Pro League kreeg vooralsnog geen uitnodiging om met het kabinet van De Crem rond de tafel te zitten, maar zal het moment aangrijpen om zelf initiatief te nemen.

Hoge kosten

Niet alleen de beperkte controles, maar ook de hoge politiekosten zijn voor de Pro League een argument om de bevoegdheden van stewards uit te breiden en zo het zwaartepunt van de wedstrijdbeveiliging te verplaatsen naar de clubs.

Die probeerden sinds de hoge druk op de politiekorpsen na de aanslagen in Brussel en Zaventem drie jaar geleden de veiligheidsdiensten al te ontlasten. Zo werd het aantal stewards verhoogd, kwam er een Supporters Liaison Officer (SLO) en werd heel sterk ingezet op de procedure van burgerrechtelijke uitsluiting.

Vorig jaar sloten clubs in totaal bijna honderd eigen supporters uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua , Anderlecht , Anderlecht-Standard , Pro League , pieter de crem

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni